2015 har været en lidt pauver sæson at være læser på min blog. Det skal jeg være den første til at erkende – og selvfølgelig undskylde. Jeg har helt ærligt har rigtigt travlt på både sejladssiden, hvor der har været rigeligt med rejsedage og sejladsprojekter, og på familiesiden hvor mine 3 dejlige drenge og min skønne hustru kræver sin del af opmærksomheden, når Jesper er i DK.

Sådan er livet jo fyldt fylde med prioriteringer, og ”hver ting til sin tid”. Men jeg har faktisk mødt gentagne opfordringer til at få skrevet lidt oftere på dette virtuelle mødested, så hermed et øjebliksbillede og nogle updates og tanker.

Melges 32 i Miami

Og i netop dette øjebliksbillede, sidder jeg godt jet-lagged i et lejet hus i Fort Lauderdale, Miami. Vi har træningslejr og stævne med et italiensk Melges 32 team på vores nye båd i USA, som vi sejlede på første gang i onsdags. Dvs. teamets bådkaptajn havde allerede været adskillige gange ovre og tjekke båden forud for handlen, og desuden brugt den seneste uges tid på at få den helt up to date, som vi gerne vil have den.

IMG 5529

Miami Winter Practice, Photo: Jesper Radich

Efter 2 træningsdage begynder idag Miami Blue Water Series, som er første stævne i rækken af en vinter-serie for Melges 32 på tre 3-dags-stævner i hhv. December, Februar og Marts, der alle afholdes i Fort Lauderdale.

Miami er jo en herlig vinter get-away fra kolde Europa, og ikke mindst Danmark, så da ideen først kom på bordet fra teamets ejer for knapt et halvt år siden, var der selvfølgelig fuld opbakning fra hele teamet.

Og effektiv vintertræning ved vi jo alle, kan gøre en temmelig stor forskel for den efterfølgende sæsons resultater. Især hvis man arbejde med et hold, der som vores, har et pænt stykke endnu, før toppen er nået. Dels er der mange rutiner, som bare bliver bedre og mindre stressede, når de kan forfines og gennemarbejdes i et træningscenarie, hvor der ikke er en modstander man skal slå og et samlet resultat der tæller. Man kan udvælge del-elementer og få øget kvaliteten på nogle områder, som ellers bliver nedprioriteret

Og så er der det reelle forbedrings- og udviklings projekt, hvor man tager livtag med måske nogle grundlæggende strategier og metoder, virkelig går på opdagelse i ”nytænkningens ukendte landskab” og måske afprøver spirende (men usikre) ideer.

Nogle af de områder hvor vi har fokus denne vinter er:

  • Udvikling af vores boathandling især i hårdt vejr. Her har vi klaret os klart dårligst over sæsonen, med især VM som et tungt minde.
  • Forbedring af teamets fysik generelt, da Melges 32 sejlads er virkelig fysisk, og mere power en næsten ligefrem proportionalt med mere boatspeed, enten straight line eller i manøvrer.
  • Grundtræning af rorsmanden. Her skal arbejdes hele vejen rundt, men især med starter i tætte felter og føling med båden, når det bliver svært, fx let vind og krapsø, og når vi ligger helt tæt med andre både, og ”sporet” et meget smalt

Samtidig er vi ved at opdage hvordan den nye båd opfører sig i forhold til vores ”gamle” i Italien. Det føles som om båden bøjer lidt anderledes, når vi spænder riggen op og begynder at tage fat, og vi er ved at finde ud af hvordan vores rig tuning guide skal kompensere for dette. Vigtigt af alt er selvfølgelig, hvor hurtig den er samlet set i forhold til den gamle. Det er jeg forhåbentligt lidt klogere på, når turen gå tilbage til DK på søndag aften.

Vinter og projekter

Noget andet der optager min vinterperiode er sæson 2016. For professionelle sejlere er vintersæsonen som regel tiden, hvor der planlægges, sælges, og den kommende sæsons arbejdskalender skal fyldes ud.

  • Hvilke tilbud er dukket op og hvilke eksisterende projekter og kunder skal fortsætte?
  • Hvor er der fed sejlads, som tilfredsstiller ambitionerne om at ”være med hvor det sker”?
  • Hvad sker det i markedet, som man gerne vil være en del af, og hvilke kontakter skal plejes i den forbindelse?
  • Hvordan kan det hele bedst kombineres og samtidig skabe en fornuftig indkomst.

Det er spørgsmål, som med ganske lille omformulering bliver stillet af selvstændige og entreprenører, på tværs af brancher: Hvordan holde man sig beskæftiget på en måde, der både er økonomisk rentabel, motiverende og har evt også et længere sigte, i forhold til det man brænder for? Hvordan sælger man bedst sig selv, i forhold til det mål man har?

Kalender puslespil

Et væsentligt aspekt i denne kamp om at komme med på flere gode sejlerteams, er at få kalender-puslespillet til at gå op. Da intet team betaler nok, eller er tidmæssigt fyldigt nok til at kunne fylde en hel årskalender ud, er det nødvendigt at være tilknyttet flere teams, og have flere sejladsprojekter kørende samtidig. 

Derfor søger man konstant at undgå overlap af trænings og stævne kalenderen imellem de enkelte teams, hvilket virkelig er et pokkers puslespil til at gå op og faktisk en virkelig stor udfordring, for at overleve i branchen. 

Hvert team vil naturligvis helst have samme holdopstilling til de vigtigste stævner, i hvert fald på de centrale positioner. Så for at tækkes teamets planer og forhåbninger skal man helst kunne være med på den fulde kalender – og et enkelt afbud kan let gøre forskellen imellem at være inde eller ude af hele teamet. Tough business!

Så kan man selvfølgelig køre stilen med Dobbeltbookninger: Sige ja til hele kalenderen til alle teams, og dermed være med i startopstillingen, når sæsonen begynder. Og når så en dato-konflikt med et andet team kommer tilpas tæt på, kører man hustler-stilen, og stikker en dårlig undskyldning, samtidig med et navn på en passende udskifter til ens position, og håber alle er glade alligevel. Med nogle teams fungerer det ok, men generelt er det virkeligt ”No go”! Man risikerer let sit omdømme i branchen, som bare ikke er særligt stor, og især når man lever af at tage beslutninger, som de andre skal stole på, kan det godt give stort bagslag kun at være midlertidigt troværdig.

Alt sammen er det en balance imellem at gøre sig selv attraktiv til at være med på de attraktive projekter.

Lige nu har jeg følgende projekter i spil:

  • Melges 32
  • Melges 20
  • Soto 40
  • Wally 100
  • Wally 148
  • Match Race
  • Melges 40

Så der er rigeligt med kalender udfordringer at håndtere…

Over and out

Jesper

 
Min race-sæson 2015 ser foreløbig således ud:
– Wally 100 med team Y3K
– Melges 32 med et italiensk team
– Soto 40 med team Sportsfreund
– Wally 148 med team Saudade
– Esse 850 med mit tidligere Melges 32 team Opus One
– og så lidt gæsteoptræden på Melges 20 med team UpUpUp
Så det er en forholdsvis fyldt kalender af stævner, som der allerede er taget godt hul på. For alle teams er jeg taktiker i selve sejladsen og har som regel også ansvar for coaching og udvikling af besætningen i forbindelse med træning, debriefs, sæsonplanlægning osv.
Melges 32
I dette skrivende øjeblik ligger jeg i køjen, i Portovenere, Toscana, Italien, hvor vi imorgen har første start ved Audi Melges 32 seriens 2. stævne. Her er 18 både på linien, og stort set alle med knitrende nyt udstyr og  rigelige mængder olympiske og AC sejlere i ombord. Kort sagt Top Level Racing, som det er en ren fornøjelse at være en del af.
IMG_4137
Melges 32 feltet på docken i Loano. Photo: JR 2015
Mit resultat som coach/taktiker for det nye italienske team blev sat på prøve for 4 uger siden i Loano ved seriens første stævne. Det blev til en “mere end godkendt” 10 plads blandt de 17 både, og masser af motivation til at arbejde videre med projektet.
Men resultatet har kostet både sved, blå frosne fingre i den forløbne vinter, og også et par skuffede sømænd, der måtte se sig udskiftet med nye, og mere kvalificerede kræfter. Fx husker samtlige italienere ombord, hvilket vil sige alle ud over mig, hvordan jeg på en træningsdag d. 27 januar, hvor vejrudsigten bød på 2 grader, 10 m/s og snebyger udbrød: “ perfekte forhold til at træne hårdt vejrs setup”. De troede simpelthen ikke på, at vi skulle på vandet. Med ud kom vi, og alle blev nogle gode lektioners erfaringer rigere…
Nu venter 2. stævne og forhåbentligt også flere fremskridt. Mit seneste tiltag er en fokuseret rorsmands coaching, hvor jeg har hyret en spansk tidligere 49 sejler til at lave specialiseret videodebriefs af netop rorsmandens styring, bevægelsesmønster og løbemønster ombord. Og hans samspil med besætningen i manøvrerne. Jeg tror det kan blive ganske godt!
Wally 100 Y3K
Ved PalmaVela der blev afholdt for et par uger siden, havde vi årets første træning og stævne med team Y3K på vores 100 fods Wally. Jeg har været strateg og 2. taktiker på båden de seneste 5 sæsoner, men blev her i vinter tilbudt at overtage rollen som 1. taktiker ombord. En ganske udfordrende opgave på en båd med rigtigt mange beslutninger, der hele tiden kræver opmærksomhed. 26 mands besætning, rigtigt mange forskellige sejl til forskellige vindvinkler, fortsat teknisk udvikling af båden for at følge klassens kontinuerlige transformation fra racer-cruisere til forholdsvist avancerede kapsejladsmaskiner. Og rekruttering af de rigtige folk til de centrale opgaver.
IMG_4220
100 fods Wallys lined up i Palma, Mallorca, Photo: JR 2015
Jeg synes selv jeg kom nogenlunde helskindet igennem min første runde i denne nye rolle. Men jeg kunne godt mærke, at ham jeg overtog fra, Thomas Jungblut, havde besiddet lederskabet i forgangne 14 år, og det hele var lidt nyt for alle ombord. Resultatmæssigt gik det heldigvis rigtigt godt, med en samlet 3 plads blandt de 10 både, a point med 2. pladsen og kun et enkelt point fra sejren. Pyh ha 🙂
Vi har næste udfordring allerede om halvanden uge, hvor vi igen matcher op imod resten af Wally feltet – denne gang 11-12 både – på øen Menorca. Et sted jeg ikke har været før, men har hørt skulle være forholdsvist vindsikkert. Time will show.
Indtil da har jeg iværksat en et forandringsprojekt af vores rig setup, hvilket involvere ingenører i både Europa, Usa og adskilligere teknikere med autorisation til at udføre arbejdet… En stor maskine at rykke rundt på, men det skal jo ikke dræbe initiativet tænker jeg.
Over and out
Jesper
 

Så fik vi lidt pres i sejlene, efter en par dage med lettere vind, ved weekendens træning i Porto Ercole, Italien. Lørdag havde vejrudsigten 20-35 kn vind at byde på, og det er netop i den vind-range, hvor en Melges 32 et top-fed at sejle. Altså lige indtil den bliver totalt overpowered.

Lidt video fra et lænse-ben:

Link: https://www.youtube.com/edit?video_id=f2YiqSi5Hg8

Om et par uger går turen til Miami, for at sejle Melges 20 med Bo Bøjes danske team UpUpUp. Michael Hestbæk er normalt taktiker, og jeg er derfor blot med som stand-in.

En Melges 20 er en ganske ekstrem kølbåd på flere punkter: Let, stort sejlareal og intet agterstag. Det gør den svær at sejle på kryds i bølger og frisk vind, super hurtig og tidligt planende med genakker, og ret omstændelig at trimme riggen på, når man vil krumme masten for at flade storsejlet, og stramme forstaget for at rotere og flade fokken. Der bliver lidt at arbejde med 🙂

Over and out

Jesper

 

Kan du ramme vindskiftene? Prøv det 😉

Sailracer.net wind game

Imorgen går turen til Italien for at sejle Melges 32. Der dukker 6 både op til en speed-trænings samling – og måske også lidt kamp på vind-strategi!

 

Over and out

Jesper

 

Som alle ved, kommer man ikke sovende til succes inden for sejlads (- eller så mange andre steder, for den sags skyld). Og derfor har vi planlagt 5 forlængede træningsweekender hen over vinteren med mit Melges 32 projekt for sæsonen.

Screen Shot 2015 01 30 at 10 17 47 (Web Clip: Google maps, fri 30th jan, JR)

Teamet hører hjemme i den sydlige del af Toscana, og vi har træningsbase i Marina Cala Galera. Havnen ligger i en fin lille beskyttet bugt, hvor der generelt er rigtigt fine sejladsforhold både sommer og vinter. Og om vinteren er det selvfølgelig ren nydelse, når man kommer fra Danmark 🙂

Screen Shot 2015 01 30 at 08 12 58 (Web Clip: ZyGrib, fri 30th jan, JR)

Vi har første træning efter nytår denne weekend, og der er godt med blæst på programmet, og vi var tæt på aflysning. Men som jeg prædikede højlydt på vores forudgående telefonmøde: det ALTID bedre at mødes og få snakket, debriefet seneste træning, delt sejlads tanker, snakket taktiske situationer, set video og lagt planer. Vi har også lige et par nye fordækkere der skal testes af, inden holdet for sæsonen skal sættes.

Og lur mig om vi ikke kan snyde vejrguderne bare en lille smule, og komme i det mindste et par timer på vandet i løbet af dagen. Og måske få slået en fartrekord!!

Over and out fra Italien

Jesper

 

IMG 0861

Vores båd Opus One – UDEN ridser efter optimist-kollisioner… Heldigvis! (photo: JR 2013)

Det netop overståede Melges 32 stævne i Torbole, Gardasøen, Italien var jeg deltager i, som taktiker på den tyske Opus One. Som det er kommet frem i medierne – især de såkaldt sociale – oplevede vi nogle meget uheldige situationer i forhold til sikkerhed og ansvarlig adfærd på vandet (se video), mere om det senere…

Forinden vil jeg gerne fremhæve hvor fantastisk jeg synes der er ved Gardasøen. Når man om morgenen ser ud på søen, hvor vinden pisker frejdigt fra nord og bjergene omkring søen bliver farvet orange af den opstående sol, kan man bare ikke vente på at komme ud og tumle i bølgerne. Og skulle vinden en enkelt gang svigte kan man i stedet trampe pedalerne afsted på en af mange mountain bike spor, eller begive sig ud på en bestigning af den nærmeste bjerg top, eller hvad man nu tænder mest på. Mulighederne for fede outdoor aktiviteter er simpelthen overvældende, og Gardasøen er og bliver en perle i min bog!

IMG 0854

Melges 32 feltet – klar til kamp (photo: JR 2013)

Som nævnt i indledningen var det dog sejlads, der havde mit primære fokus (selvom der også blev tid til nogle solide morgenture på jernhesten som opvarmning og træning) med deltagelse i Audi Melges 32 series, event 4. Selve stævnet var desværre kun vores 2. i år som team, da diverse uheldigheder har medført 2 aflysninger, og den mangel på stævne-skarphed kunne tydeligt mærkes. Vi endte på en lidt skuffende 11. blandt de 19 deltagende både, men det ER altså er meget skarpt felt, og blandt andet det meget succesfulde Audi Ultra team, der netop har ryddet helt op i Melges 24 klassen ved Kieler Woche, blev nr 16. Så vi må bare fortsætte med at arbejde med detaljerne – og fokusere på at holde læringskurven stejl

Og nu til sagen: Optimister og Melges 32 er både der matcher hinanden meget dårligt i både størrelse og fart. Og det kunne arrangørerne af henholds pre-worlds i Optimist-jolle og vores Melges 32 event åbenbart ikke indse, for de have lagt vores baner, så de havde et væsentligt overlap med hinanden. Som dem der har sejlet ud for Torbole, ved de allerede, at det meget ofte er nogle gode vindskift at hente på den vestlige side af banen – netop der hvor Optimisterne jollede afsted. Derfor sad jeg som taktiker hele tiden med det dilemma, at jeg enten skulle forsøge at navigere igennem en flok optimister og holde mit team inde i kampen rent resultatmæssigt, eller holde os på den modsætte fløj, og fokusere på kampen om at undgå sidstepladsen. En møg-irriterende situation at hænge i. Mit personlige kompromis blev, at det var forsvarligt at komme tæt på opti’erne på opkrydset, også fordi det rent timingsmæssigt for det meste passede med, at vi passerede imens jollerne var i den modsatte ende af deres banen. En enkelt gang fik vi også givet en lille spansk rorsmand en oplevelse for livet, da han kaldte styrbord på os, og vi som bagbord båd, helt korrekt, vendte for ham, hvorefter han sendte os store smil og thumbs’ ups.

Men på vores lænserben, hvor en Melges 32 i den friske Ora-vind, der blæser som en hårtørrer fra syd hver dag imellem 13 og 17 med 15-20 kn, ligger på ca 13-18 kn bådfart, var det bare noget møg. Fordelen på den banehalvdel, der overlappede med opti’ernes, var stadig til stede. Men bare tanken om, at man selv med meget stor forsigtighed bevægede sig igennem deres felt, og kunne risikere at ende i en uløselig situation, hvor kollision var uundgåeligt. Det gjorde, at jeg simpelthen måtte se stort på taktikken – og i stede måtte lade sikkerhed og ansvarlighed råde – ved finde et spor ned over midten af banen, med tab af distance til følge. Hvilket selvfølgelig ikke hjalp på vores middelmådige resultat.

De videoer jeg har set efterfølgende, med Melges 32’er det pløjer igennem opti-feltet, finde jeg dog helt igennem uacceptable. Både af de deltagende sejlere ombord på Melges 32’erne og af de arrangører, der bringer sejlerne i så tåbelig et dilemma og situation. Fra min side vil jeg virkelig håbe, at dette får konsekvenser for de involverede – som sagt på både deltager og arrangør siden.

 

Europa Cup Esse 850. 

IMG 0733

Swiss Property, Esse 850 med branding fra 2012 (photo JR: 2012)

I dette skrivende øjeblik sidder jeg faktisk stadig ved Garda-søen, blot en anelse sydligere i en anden meget aktiv sejklub, Fragila Vela Malcesine, hvor jeg sejler med båden Swiss Property ved Europa Cup Esse 850. Vi havde stævne åbning idag, og fik gennemført 3 sejladser hvor vi klarede os igennem med serien 2, 2, 5. En super dag, i et felt, som nok er noget mere blandet end top-pro bådene i Melges 32, men stadig meget fint niveau.

Vi har tidlig start i morgen, med første skud kl 7.55. Så det er tid til at tørne ind…

Over and out

Jesper

 

AudiM32PortoErcole13cb 00734

Et smukt billede fra første dagen, hvor vi mildest talt var flyvende, og havde feltets laveste fratrækker, med en 6. plads som dårligst. Photo: Borlenghi

Dag 2 og 3 ved Audi Melges 32 series, event 2, blev desværre knapt så succesfulde ombord på Opus One, som den første dag. Vi fik 2 sejladser lørdag og 3 søndag, hvoraf kun en enkelt af dem, med en 4. plads, levede op til førstedages resultater. Det var som om, at der hele tiden var noget, som ikke gik vores vej. Og når vi endelig var i frontgruppen ved første topmærke, kunne vi for det meste ikke holde sporet, og forsvare placeringen ned af første lænser.

Forholdene på dag 2 og 3 var noget anderledes, med mere vind, 12-18 kn og nogle store dønninger fra en skæv vinkel. Her blev vores svagheder tydeligt udstillet – vi har hver især ikke brugt tid nok i bådtypen, i de forløbne måneder. Og som team faktisk kun de 3 forberedelses dage op til stævnet. Heldigvis kan man måske sige – er det bare slet ikke nok på dette niveau, selv med vores temmeligt hærdede besætning, som blandt andet inkluderer storsejlstrimmer fra Team New Zealand Don Cowie. For når det bliver rigtigt teknisk i båden, fx når der er marginale forhold til at plane med båden, og man hele tiden skifter imellem at sejle hård skæring (hot angle) med høj fart, og dybere vinkler (soaking mode) med fokus på VMG, skal man bare være knivskarp og helt på bølgelængde med båden. Og det er vi bare ikke endnu, som samlet team i hvert fald.

Vi endte derfor på en samlet 12. plads af de 21 deltagere – måske nok skuffende, nogenlunde fair synes jeg. Der er kun en vej herfra – træning, debrief, træn…

Over and out

Jesper

 

IMG 0621

21 toptunede Melges 32 på line – meget bedre moderne enkelt-skriogs sejlads findes ikke ikke…

Igår fredag begyndte de egenlige sejladser her i Porto Ercole, Italien, ved Audi Melges 32 Series event 2 med et virkeligt imponerende felt af deltagere. Både på den tekniske side, hvor samtlige både er 100% optimerede, og tydeligvis på besætningssiden, med adskillige olympiske medaljetagere og verdensmestre. De fleste teams havde første træning allerede mandag eller tirsdag,  så selvom det kun er et 3 dages event, er Audi Sailing Series cirkuset faktisk igang hele ugen, med VIP telt, testkørsler, musik og liv. Det er vist ikke her at krisen kradser mere…

På Opus One, som er mit eneste Melges 32 projekt i år, har vi haft nogle besætnings udskiftninger i løbet af vinteren, hvor bl.a Nicolai Sehested har taget afsked. Men vi havde bragende succes og lavede en serie på 5, 6, 6, hvilket lige nu rækker til en samlet 4 plads, kun 5 point fra den førende båd. Sejladserne er dog ekstremt tætte, og det er faktisk ingen overdrivelse at 5 meters tab eller gevinst på første opkryds kan betyde forskellen på, om man runder i top 5, eller bund 5. For de 5 m kan let være forskellen på, om man netop går foran en enkelt båd i toppen, eller om man må bagom. Og det samme med den næste, og den næste… og mønsteret fortsætter, for bådene ligger som perler på en snor, selv efter 15 min sejlads.

Det er super tæt, og taktisk sejlads i topklasse!

IMG 0622

Som perler på en snor – ganske som når feltet nærmer sig første bundmærke…

Der er planlagt 8 sejladser ialt, og stævneafslutning på søndag

Over and out

Jesper

 

Årets PalmaVela blev stor succes ombord på den tyske Swan 45 team: Elena Nova. Vi sejlede en solid serie i hus med placeringerne: 2, 1, 1, 1, 1. Sådan, og så var det endda vores første stævne sammen som team.

Forud for sidste-dagen havde vi et stærkt udgangspunkt, men der skulle vise sig en del flere udfordringer end vi lige havde tænkt os. For med 28 større kølbåde på en 400 m lang startlinie, fortælle lidt hurtig hovedregning, at da de fleste er imellem 10 og 15 meter lange, eller lad os sige 13 m i snit, giver bådenes samlede længde, hvis man lægger dem på række, stævn mod hæk ikke meget ekstra plads at starte på. Og det mærkede vi på den grove måde!

I begge sidstedagens sejladser havde vi svært ved, rent fysisk at kæmpe os til en fri plads på linien – der var simpelthen ikke plads nok til alle, eller sådan føltes det i hvert fald. Og for at undgå kollisioner måtte vi holde lidt igen, og acceptere nogle væsentligt kompromitterede starter. Heldigvis havde vi nok fart i kassen til hurtigt at kunne slå os fri og finde vores egne spor op ad krydset. Og som sagt lykkedes det hele til fulde, og vi vandt sidstedagen med 2 førstepladser, og dermed den samlede ORC1 klasse. Godt hjulpet på vej af solid fart på krydset, og dermed mulighed for selv af vælge vores egne spor og vindskift rundt på banen.

IMG 0616

Det bliver til en del km og nogle søvnige lufthavnsbesøg, når man rejser rundt fra event til event i Europa – her fra Barcelona lufthavn, tidligt mandag morgen

I dette øjeblik sidder jeg i Porto Ercole, lidt nord for Rom, og vi har netop haft debrief med teamet på den tyske Melges 32 Opus One. Det har været en super dag på vandet, og jeg må sige, at jeg endnu engang er blevet bekræftet i, at en Melges 32 bare er en super lækker lille sag. Ultra let, masse af sejl og et deltagerfelt i den øverste internationale klasse. Af de 22 deltagende teams, har i hvert halvdelen tidligere Americas Cup eller Volvo Ocean Race sejlere med ombord.

Stævnet vi skal deltage i, er en del af den Audi-sponserede Europa Cup, og har trial-race på torsdag, og de 8 planlagte sejladser fredag til søndag.

De kommende 2 træningsdage skal bruges til at får fintrimmet båden, trænet starter og timing til linien. Og ikke mindst se modstanderne lidt an, og måske stjæle lidt tricks her og der.

More to follow

Over and out

Jesper

 

Snemand

Det er koldt og man må gå… ned og bygge sig en snemand på båden 🙂 (photo: JR)

Vintersæsonen har gjort sit indtog, og det er tiden, hvor næste års sejlprojekter skal planlægges. På de projekter, hvor jeg allerede har lavet aftaler, skal der evalueres besætning og måske rekrutteres nye kræfter. Der skal tages beslutninger om sejl og designs, og måske skal der laves modifikationer på bådene. Alt sammen rigtigt spændende og helt sikkert noget af det, der er rigtigt spændende ved at have sejlsport som profession.

Sejlsport som profession – the wild west

Men derudover er vinteren, for mig som professionel aktør, også en tid hvor markedet afsøges for nye muligheder og projekter. Man ud og sælge sig selv og den ydelse man kan tilbyde, hvilket i mit tilfælde centrerer sig omkring: at give de tilknyttede ejere, sponsorer, tilskuere og medier kapsejlads og resultater på topniveau, fede oplevelser knyttet til kapsejlads, alt sammen præsenteret og udført i en professionel ramme.

Med andre ord skal jeg ud og “sælge billetter”, hvilket kan være ganske udfordrende – især når man kommer fra et land, hvor der ikke findes et professionelt marked inden for feltet. Alle jobs og opgaver skal findes uden for landets grænser, hvilket stiller store krav til evnen til at opdyrke netværk, dyrke og sælge sit brand osv.

Professionel sejlsport er på sin vis ganske oldnordisk i sin organisering – eller skulle man sige mangel på samme. Det er lidt som et Wild West, hvor det drejer sig om kende de rigtige, være på det rigtige sted og tidspunkt og få mødt projektledere og ejere, hvad enten det er privat eller kommercielt finansiering, der står bag. Der findes ingen personlige managers, headhunters, jobbørs eller andet det kunne lette kontaktmulighederne imellem professionelle sejlere, om dem som ønsker at købe ydelsen.

Jeg har i den forbindelse gjort mig lidt tanker omkring baggrund og status for professionel sejlads i DK, som jeg vil bringe i en senere artikel…

Programmet for 2013

Næste sæson er dog allerede fyldt ganske godt ud, primært af et par tyske team, hhv Y3K (Wally 100) og Opus One (Melges 32).

Y3K har jeg jo en efterhånden 4 årig historie med allerede, hvor jeg deler taktiker opgaven med tyskeren Thomas Jungblut, North Sails Tyskland. Heldigvis taler vi engelsk, eller var jeg nok ikke blevet hængende ombord. Men med en engelsk navigatør, dansk bådkaptajn (Ole Hansen) og polske trimmere (tidlige besætning for Karol Jablonski), ville krav om tysk dialog nok have før rimelig meget kaos med sig… Det er et spændende projekt, hvor der konstant bliver udviklet på den tekniske side. For næste sæson er planen at vi skal skifte fra et konventionelt storsejl til et ”square-head” (altså med tværgående sejlpind på ca. 2,5-3 m helt i toppen af sejlet, lidt som en 49’er) og dual top-backstay, altså som bagstag, som går helt til toppen af masten, der skal grindes ind i den nye luv side (og slækkes i læ), ved hver manøvre, hvor storsejlet passerer midten. Et storsejl på ca 300 m2. Det kommer til at tilføre båden en del flere hestekræfter, at få noget mere sejlareal op i højden, og ændre balance, setup og forhåbentligt også performance. Yderligere har vi 2 nye både, at slås imod, begge af seneste generation 100 fods Wally design, nemlig Wally Cento. Det er bådene Magic Carpet 3 og Hamilton, hvor førstnævnte har jomfru sejlads i foråret 2013 og sidstnævnte allerede var i aktion ved Maxi Worlds 2012, hvor vi i Y3K ikke deltog.

WallyCento superyacht Hamilton the overall winner of the 2012 Superyacht Cup Cowes

Wally Cento: Hamilton. Photo: YCO

Med Opus One, som jeg har arbejdet med siden 2010, havde vi i 2012 en forholdsvis succesfuld sæson, og præsterede over forventning ved EM, med en samlet 6 plads af 22 både og foran fx Samba Pa Ti, senere verdensmestre 2012. En udskiftning på storsejlstrimmer pladsen, hvor vi har fået Gerry Mitchel (storsejl for Ian Williams, verdensmester i match race) der har 20+ års erfaring som professionel trimmer, har lige givet os et ekstra gear, når forholdene bliver tricky. Igen – et spændende projekt, hvor vi tydeligvis er på vej frem og skal fokusere på at forbedre de små detaljer hele vejen rundt, for at kunne komme helt til tops. Desværre har vi næste år ikke længere Nicolaj Sehested med os, men skal have en ny genakker trimmer rekrutteret og kørt i stilling.

Screen Shot 2011 09 20 at 18 45 59

Opus One – første projekt i den kommende sæson. Photo: Melges 32 Europe

Projekter i DK

På den danske hjemmebane har det indtil nu været påfaldende stille denne vinter. Der har tidligere næsten altid været forespørgsler om sportscoaching (især OL), foredrag, og andre opgaver i den boldgade. Der har også altid været et par virksomheder, der har spurgt mig om at komme på besøg og fortælle om teambuilding, vindermentalitet osv.

Men i år er åbenbart anderledes.

Inden for OL sker der lige nu en regruppering, og det er naturligt en periode, hvor der er lav aktivitet, både herhjemme og i udlandet. Men hvorfor de andre områder ligger stille? Who knows. Måske bare et tilfælde af ”ude af øje –> ude af sind”. For når jeg primært arbejder i udlandet, bliver det naturligt begrænset, hvad der bliver skabt at kontakter her i DK…

På den anden side har jeg har i de seneste par år været godt hængt op med 150-180 rejsedage/år og rigeligt med opgaver i vinter perioden. Så måske ganske godt med en mulighed for at stoppe op og se de hele lidt oven fra.

Eller måske tid til at får lært noget mere tysk sprog, så jeg bedre følge med i, hvad der sker i krogene af mine teams… 😉

Anyway – næste fastlagte projekt begynder d. 8 april med morgenmøde på havnen kl. 9.30 – så er Melges 32 sæsonen i gang.

 

Over and out

Jesper

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha