Årets PalmaVela blev stor succes ombord på den tyske Swan 45 team: Elena Nova. Vi sejlede en solid serie i hus med placeringerne: 2, 1, 1, 1, 1. Sådan, og så var det endda vores første stævne sammen som team.

Forud for sidste-dagen havde vi et stærkt udgangspunkt, men der skulle vise sig en del flere udfordringer end vi lige havde tænkt os. For med 28 større kølbåde på en 400 m lang startlinie, fortælle lidt hurtig hovedregning, at da de fleste er imellem 10 og 15 meter lange, eller lad os sige 13 m i snit, giver bådenes samlede længde, hvis man lægger dem på række, stævn mod hæk ikke meget ekstra plads at starte på. Og det mærkede vi på den grove måde!

I begge sidstedagens sejladser havde vi svært ved, rent fysisk at kæmpe os til en fri plads på linien – der var simpelthen ikke plads nok til alle, eller sådan føltes det i hvert fald. Og for at undgå kollisioner måtte vi holde lidt igen, og acceptere nogle væsentligt kompromitterede starter. Heldigvis havde vi nok fart i kassen til hurtigt at kunne slå os fri og finde vores egne spor op ad krydset. Og som sagt lykkedes det hele til fulde, og vi vandt sidstedagen med 2 førstepladser, og dermed den samlede ORC1 klasse. Godt hjulpet på vej af solid fart på krydset, og dermed mulighed for selv af vælge vores egne spor og vindskift rundt på banen.

IMG 0616

Det bliver til en del km og nogle søvnige lufthavnsbesøg, når man rejser rundt fra event til event i Europa – her fra Barcelona lufthavn, tidligt mandag morgen

I dette øjeblik sidder jeg i Porto Ercole, lidt nord for Rom, og vi har netop haft debrief med teamet på den tyske Melges 32 Opus One. Det har været en super dag på vandet, og jeg må sige, at jeg endnu engang er blevet bekræftet i, at en Melges 32 bare er en super lækker lille sag. Ultra let, masse af sejl og et deltagerfelt i den øverste internationale klasse. Af de 22 deltagende teams, har i hvert halvdelen tidligere Americas Cup eller Volvo Ocean Race sejlere med ombord.

Stævnet vi skal deltage i, er en del af den Audi-sponserede Europa Cup, og har trial-race på torsdag, og de 8 planlagte sejladser fredag til søndag.

De kommende 2 træningsdage skal bruges til at får fintrimmet båden, trænet starter og timing til linien. Og ikke mindst se modstanderne lidt an, og måske stjæle lidt tricks her og der.

More to follow

Over and out

Jesper

 

IMG 0595

Med ombord på Swan 45 holdet er vores danske 49-helt Martin Kirketerp, der er trimmer og godt på vej frem i pro-sejladsen scenelys

Sejlsæsonen 2013 er igang, og første stævne nærmer sig sin afslutning. Jeg er på Mallorca for at sejle PalmaVela 2013, som er klassiker for de race-både, som deltager i de store events i Middelhavet i løbet af den europæiske sejlsæson. Det er årets første store styrkeprøve med deltagelse fra alt fra j-80, x-35 og helt op til de største 100+ fods Wally yachts og ikke mindste den fuldsblods professionelle mini-maxi klasse. Mini-maxi klassen er defineret ved en max længde på 72 fod, derudover er det “no-limits”, og den har lagt sig helt op på siden af TP52 klassen som tidens formel-1 på vandet – for enkelt skrogs racere.

Jeg er hernede som taktiker på en Swan 45 ved navn Elena Nova, med et primært tysk team, og vi deltager i den kraftigt voksende ORC-klasse, som samler alt fra turbåde og “campingvogne” til race optimerede cruiser-racere. I klassen er der et flot felt på 52 både, hvor en hel del er semi-professionelle og har solide folk ombord.

Bl.a er Jesper Bank taktiker på en af vores tætteste konkurrenter – en Grand Soleil 46 – og vi krydsede da også klinger igår så gnisterne fløj i en intenst match-race lignende kamp om bedste start i gårsdagens sidste sejles. Vi fik dog afværget i fin stil og kom rigtigt godt afsted til en føring ved topmærket efter en mindre vende duel op af krydset. Vi holdt føringen til mål og sejren bragte os i spidsen af stævnet hernede med placeringerne 2, 1,1 forud for søndagens sidste 2 sejladser. Det er dog helt tæt med de nærmeste 2 både kun hhv 2 og 4 point efter – alt kan ske, men det ser rigtigt fint ud.

I aften går turen videre til Italien, hvor jeg med tyske Team Opus One har en uge med Melges 32 træning og efterfølgende deltagelse i Melges 32 Audi Circuit 2013.

Over and out

Jesper

 

Jeg var i år blevet hyret til at sejle som taktiker på båden Earlybird, en succesfuld Swan 45, med i hvert fald 1 verdensmesterskab på samvittigheden. Stævnestart søndag d. 13 juni, betød et tæt overlap med stævneafslutning af Loro Piana Super Yacht Cup d. 12 juni. Men et aftenfly fra Sardinien, og en yderst velvillig courtesy service fra BMW, med privat chauffør fra Milano til St Tropez, gjorde det muligt at nå begge arrangementer.

Det er altid spændende at træde ombord hos succesfulde teams – hvad mon deres hemmelighed er? Faktisk har jeg en gang tidligere sejlet med Earlybird, og ejeren Christian Nagel, og dengang var der faktisk ikke det store at bemærke. Grundlæggende er det en meget hurtigt Swan 45, med en virkelig god rorsmand og et solidt greb om rigsetup og trim. Christian er en af de få owner-drivers, der ville kunne være med næsten på linie med professionelle. Meget imponerende og selvfølgelig fedt, når man som taktiker bare peger hvor man gerne vil her – og så sker styring og trim af sig selv.

Denne gang stod Giraglia Rolex Cup 2010 på programmet. Det er traditionelt et kombineret inshore/offshore arrangement. 3 dage med korte coastal/bane sejladser og sidst en 241 sm lange offshore sejlads.

Offshoren var ikke på programmet for Earlybird, og vi koncentrerede os derfor alene om at klare os bedst muligt i vores klasse IRC A, hvor der var 122 startende.

Det enorme deltagertal i vores klasse, IRC A, betød en startlinen, som man sjældent ser magen; ca 0,7 sm i længde, og generelt helt skæv i forhold til vindretningen. Det sidste havde nok mest med race committee’s lidt, lad os kalde det afventende holdning, til at justere line og bane i forhold til de skiftende vindforhold i St. Tropez bugten.

”I elementernes vold”, kom til at være overskriften for Giraglia Rolex Cup 2010 også.

På førstedagen betød en lidt for kraftig gradient vind, at søbrisen aldrig kom til at fylde ordenligt igennem. 4 ½ timers venten på vandet blev dog endelig afløst af 15-20 knobs solid gradient vind, så vi endelig kunne komme i gang. En fed start helt oppe ved startbåden lagde grunden for, at vi kunne runde topmærket som førende båd. Resten af banen bestod af ca. 10 sm halvvinds sejlads, lidt frem og tilbage (som sagt – en meget tilbageholdende race committee), med et kort afsluttende kryds ben til mållinien ud for havnen i St. Tropez. Nu er halvvind ikke lige favoritsejlads for en Swan, men vi holdt alligevel en 6. plads på korrigeret tid i mål.

Mandag d. 14 juni var vind forholdene lidt anderledes. 2. sejlads kom i gang med 2 timers forsinkelse, og banen var placeret således, at der kun var plads til et 0,7 sm opkryds… Altså startlinie og første opkryds lige lange… Der var kaos ved startbåd enden af startlinien, og vi blev fanget godt og grundigt i sumpen. En tur godt over layline på styrbordsiden gjorde dog, at vi kom en stor bue uden om et kaotisk topmærke, og så begyndte tingene at flaske sig for os – faktisk så meget at vi efter målgang opdagede, at det var lykkedes at sejle helt op på 3. pladsen på korrigeret tid. Dermed lå vi samlet 2’er.

Mest interessante fra sejladsen var, at vi på en langt lænserben hentede en del tid på både, der egentlig burde være en del hurtigere end os – fx GP42. Men de var alle med asymmetriske spilere, hvor vi sejlede med symmetisk i de 12-15 kn vind. Vi kørte derfor generelt ret dybt, hvor de nok havde tendens til at skære uforholdsmæssigt meget, for at få gang i båden, men med tab i VMG (den direkte fart med vinden) til følge. En vigtig huskekage! Det føles jo godt at sejle hurtigt, men man kan let blive forført…

På sidstedagen af inshore sejladserne, lå trætoppene vandret, og der blev ikke sejlet.

Dermed kunne vi på Earlybird være tilfredse med 2. pladsen, selvom der selvfølgelig var lidt skuffelse over, at vi ikke fik chancen for at tage prikken.

Over and out

J

(alle billeder fra: www.yci.it)

 

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha