Det er vist løbet en del vand igennem åen siden seneste indlæg her på bloggen – så her en kort update:

SportsFreund – X-332

Jeg er i denne sæson begyndt at sejle med et nyt tysk team, med det sympatiske navn: SportsFreund. Holdet er stiftet og finansieret af en forholdsvis ung tysker, som gerne vil i gang med kapsejlads på et højere niveau, og jeg har fået opgaven, som en form for ”spillende træner” med dels at udvikle især boathandling og teamwork ombord, og derudover at være taktiker ved de stævner vil skal deltage i. Båden vi skal konkurrere i, i denne sæson er af typen X-332 med fokus på deltagelse i stævnerne Maior, Kieler Woche og endelig sæsonens hovedmål ORC Worlds. Stævner som alle afholdes i Olympia Hafen, Kiel.

Efter nogle træninger i foråret, havde vi i den forgangne weekend vores ilddåb sammen, og skulle for første gang prøve kræfter imod en del af vores konkurrenter ved det kommende VM.

Kiel viste sig fra sin velkendte side, hvilket vil sige koldt og blæsende, med rigelige mængder ventetid imellem sejladserne – og ideelle mulighed for at blive gennemkold.

Screen Shot 2014 05 07 at 22 46 29

En skudstart ved Maior 2014

De knapt 100 deltagende både var opdelt efter klasser, hvor vi skulle kæmpe imod 22 andre i gruppen: ORC 3. Med primært tysk deltagelse var det til dels en lokalt Kiel opgør der skulle udkæmpes, men også nogle danske og svenske både have fundet vej, herunder X-37’eren Hansen, med bl.a Jan Eli Andersen på taktik. Og netop Hansen skulle vise sig at være en af de helt store modstandere.

ORC er en måleregel, der fungere ved at forudsige hvor hurtigt hver enkelt af de deltagende både teoretisk sejler en sømil. Og den værdi, opgjort i sekunder bliver bådens handikap tal. Ud fra denne værdi kan bådene grupperes med de hurtigske både, med det laveste ORC-tal i hurtigste gruppe (ORC 1) og de langsomste i ORC 3. Men netop opdelingen af grupperne og tærskelværdierne for, hvornår man er i hhv den ene og den anden gruppe har ret stor betydning for bådens reelle muligheder for succes. For naturligt nok er det en væsentlig fordel af være netop den største og hurtigste båd i sit felt, hvorved man lettere kan accelerere ud fra startlinien, få fri vind og sejle uforstyrret frem imod næste vindskift. De mindre både derimod må acceptere at være 2. vælger til de ugenerede spor op igennem banen og ganske ofte lave flere vendinger på krydset for at slå sig fri af vindskygger fra hurtigere både, der passerer forbi.

Med en ORC rating på 645 er vi SportsFreund hele 30 sekunder ”langsommere” end fx Hansen på 614,9 og den anden top-båd Solconia, en Salona 37 på 615. Men da tærskel for opdeling imellem ORC 2 og 3 netop var 615 (Hansen kom i ORC 3 på dispensation), blev vi altså den lille båd i den slåskamp. Og det kunne mærkes!

Men heldigvis var der stævnet igennem forholdsvist store skifte i både vindretning og styrke i stort set alle sejladser, og derfor mulighed for at hente gode gevinster banen rundt – eller tab hvis man læste forholdene galt.

Ombord på SportsFreund fik vi en vidunder start på sæsonen og kunne i søndags fejre en succesfuld sæsonopstart, ved at tage den samlede sejr i ORC 3, foran Solconia 2. pladsen og sidste års vinder ”Halbtrocken”, en Beneteau 36,7 på 3. pladsen.

Næste stævne for os er Kieler Woche, men inden da har vi et par optimeringsprojekter på programmet – både over og under vandlinien. Det skal nok blive godt ☺

Melges 24 EM med BNI Sailing Team

Direkte fra Kiel gik turen for mig ned til Balatonsøen, Ungarn, hvor EM i Melges 24 i disse dage bliver afholdt. Her er jeg er taktiker for BNI sailing team med Rene Bruun hans hold. Og med en ankomst kl 2.30 var der var ingen tid til at hvile på laurbærerne – for første start var programsat til kl 11, og forud en  indvejning kl 8.00… Life in the fast lane…

Her onsdag aften er i alt 7 af 10 planlagte sejladser blevet sejlet og vi har både haft ”ups and downs” med 3 top 20 placeringer, men desværre også 3 i slutningen af 40’erne, i det 62 både store felt.

BluMoon

Bemærk hængestilen – man kommer ikke sovende til en sejr i Melges 24, men er det god sejlsport at hænge sådan?

I Melges 24 klassen bliver der generelt sejlet på virkeligt højt niveau, og blandt de 10 øverste både er der i snit 2-3 professionelle, eller tidligere top sejlere ombord. Derfor kommer man absolut ikke sovende til noget som helt, og held er helt sikkert en meget mindre faktor end håndfast dygtighed. Men på trods af vores nuværende samlede placering som ca nr 30, kæmper vi videre med krum hals, med især fokus på at komme ud fra startlinien for fuld damp, og derfra hive absolut topfart ud af trim og styring.

Stævnet slutter fredag, og båden BluMoon er god på vej til at sikre sig endnu en Europamester titel – meget imponerende at se dem give alle os andre nogle solide tæv!

 

Over and out

Jesper

 

Bni m24 2
Her klargøring inden stævne på Gardasøen, hvor jeg desværre ikke var med. Photo: Rene Bruun
 
Sammen med BNI Sailing Team og Rene Bruun, har vi EM på programmet i næste uge. Det bliver afholdt i Holland, nærmere bestemt Medemblik, på fjorden IJsselmeer. 72 både er indtil videre tilmeldt – så der bliver nok at se til. Melges 24 er en klasse med et enormt højt niveau, og adskillige fuldtids professionelle på rorsmands positionen og for enkelte teams vedkommende, samtlige pladser ombord.
 
På BNI sailing team, hvor jeg er med som taktiker og coach, bliver EM vores 3. stævne sammen, efter tidligere at sejlet Svensk mesterskab og senest Kieler Woche. Jeg har ikke noget videre erfaring i Melges 24, og er derfor ved stille og roligt at arbejde mig ind på livet af den. Her nogle af mine noter omkring rigsetup:
 
Overblik – kryds:
På kryds er båden generelt underpowered op til 7 kn vind, hvorefter det er alle mand på kanten og “ud i selen”. Omkring ca. 9-10 kn begynder man at flade storsejlet med rigsetup og agterstag, og derfra er en væsentligste udfordring, at håndtere al den power som rig og sejl generer. Da man derfor beder rig og sejl om at opføre sig vidt forskelligt op igennem vindstyrke spekteret, har det enorm betydning hvordan man sætter sin rig op, så den former især storsejlet, og til dels fokken forskelligt, alt efter behov. Det giver slet ikke nok forandring kun at arbejde med de gængse trimfunktioner såsom udhal, agterstag osv.
 
Rig setup og mastens udbøjnings-karakteristik
Spillet med riggen går ud på, at man laver et læ sag med midten af masten i de lettere vindstyrker, for at få mere power i storsejlet, ved hjælp af løse undervanter. Men når man begynder at skøde strammere på storskødet, for at lukke kappen, og stamme forstaget, vil mastens for-after stivhed få betydning for hvor meget man bøjer masten – og dermed flader storsejlet – i forhold til hvor meget kraft man omsætter i blot at stramme forstaget.
For-after udbøjningen kan som udgangspunkt reduceres ved at stramme undervanterne, hvilket så giver et lidt strammere forstag. Men dette reducerer derfor muligheden for give storsejlet power ved hjælp af læ-sag. Umiddelbart kan man sige, at stor for-after stivhed gør det lettere at sætte sit storsejl op med mere power i let-mellem luft, med et strammere forstag.
Det samme gør sig gældende i højere vindstyrker, hvor man hiver afterstaget for at flade storsejlet, og næsten altid er interesseret i et stramt forstag, for reducere fokkens pumpe-bevægelser i bølgerne. Og generelt et lavere forstags-sag, der bestemmer fokkens camper og draft på midter-striben. Som hovedregel vil der også være et proportionelt forhold imellem mastens stivhed og spændingen på forstaget.
Mastens sideværts stivhed må i de letteste vindstyrker ikke være for stor, for så vil man have problemer med at få nok power i storsejlet. I mere end 15 kn er man interesseret i at mastentoppen bøjer til siden (tip-drop off) – helst i hvert vindstød, så kappen på storsejlet åbnes op – så at sige automatisk. Prisen man betaler vil så være tab af forstagsspænding, da mastenbøjning betyder kompression og lavere stivhed i selve masterøret, men det er et trade-off man er nødt til at acceptere, når båden bliver så overpowered.
Jeg havde en samtale med en af klassens førende rorsmænd – Richardo Simoneschi fra team Audi Ultra. Han fortalte, at der findes forskellige spreader-bars, med forskellige vinkler – imellem 22 og 24 grader. Et hurtigt kig i klassereglerne fortæller intet andet end, at der bare skal være “supplied from the licensed builder” – intet om dimensioner eller vinkler. Ved at anvende en lidt lavere vinkel på spreader-bar, kan man måske få sallingshornet hjælpe til at holde midten af masten lidt tilbage, og derved inducere noget af den efterspurgte mastestivhed. Men når man sejler på kryds, lægger man hurtigt mærke til, hvor meget læ vant flagrer, hvilket betydet at masten nærmere roterer omkring det luv sallingshorn, når den bøjer, end at blive holdt tilbage. Så derimod kunne det måske være, at man i stedet skulle gå efter højere spreader bar vinkel, og dermed mindre masterotation, så mastens for og after-kant holdes mere orienteret langskibs, og den ovale forms naturlige, strukturelle stivhed udnyttes bedst muligt. Det er ikke til at sige, men må undersøges…
 
M24 upwind twist
Et par M24 på kryds – GER 191 med rigelig krængning. Nok med en anelse for meget dybde i øverste del af storsejlet og derfor behov for ekstra meget twist, hvilket giver tab af forstagsspænding og højde. En udfordrende bådklasse, der hele tiden skal sejles på grænsen, for at performe… Fedt!
 
Min gennemgang af reglerne afslørede yderligere, at klassen har ganske store tolerancer i forhold til selve masterørets minimale og maksimale dimensioner:
 
Jeg har endnu ikke været igang med målestokken på vores mast på BNI-sailing team. Men jeg håber rigtigt nok, at den har den er ude på max mål – (og selvfølgelig minimum vægt).
 
Noget andet jeg gerne vil have undersøgt er stivheden på vores masterør i forhold andre – fx de andre melges 24 i Helleup eller hele DK. Jeg har på fornemmelsen, at vi måske har et lidt blødt rør, og derfor tidligt må sætte vores undervanter, for ikke at miste forstagsspænding. En ide til en standard opstilling til at måle udbøjning kunne være:
  • Placere masten på 2 bukke, 30 cm fra hhv bund og top. 
  • Måle afstanden til jorden ved oversiden af hullet ved spreader baren, ud for hulkelen, både med forkanten nedad, og liggende på hver side. 
  • Hænge en 15 kg vægt op i en strop rundt om masten, lige under spreader baren – og så måle afstande og udregne delta for hhv for-agter og stb og bb siders udbøjning. 

Denne protokol skal måske justeres, man kunne være et udgangspunkt.

 
Sådan en struktureret tilgang til sejladsen kan være ganske givende i forhold til at forstå en ny bådtype – og lære dens hemmeligheder at kende.
 
over and out
 
Jesper 
 

3XQ3233

Nye udfordringer er godt – især når det inkluderer en fed bådtype. Og med BNI Sailing Teams Melges 24, er det lige præcist det, som det drejer sig om. Her er jeg taktiker (og til dels coach) i 2 stævner i juni, hvoraf det første allerede er sejlet, nemlig Svensk Mesterskab i den forløbne weekend, og dernæst har vi Kieler Woche på programmet i slutningen af måneden.

Vores første stævne sammen, var altså Svensk Mesterskab i Linhamn, Malmø, hvor ialt 30 både havde fundet vej til startlinie. En enkelt træningsdag i Hellerup var det blevet til, og jeg må indrømme, at det desværre er alt for lang tid siden, at jeg sidst har sat mine fødder i bådtypen – ca 15 år – ved Heineken Regatta, St Maarten 1998. Så man kan vist roligt sige, at der var lidt småting der skulle pudses af… Men efter lidt “trial and error”, nåede vi frem til, at det gav mest mening at have mig til at assistere på storsejlstrimmet, så meget som muligt, frem for hænge måsen i laser, ude på siden af båden.

Grundlæggende vil jeg sige, at jeg ret godt kan lide den tilgang, Melges som bådproducent har lagt for dagen. De har meget fokus på brugeroplevelsen, med en række velgennemtænkte både, et relativt godt service netværk, og er lykkedes med (bla igennem god markedsføring) at få imponerende mange både over disken. Det er lykkedes at få branded en række seriøs kapsejladsbåds, som er sjove at sejle, og stadig er til at betale for menneskepenge. Med andre ord nogle super attraktive kapsejladsklasse for amatør som professionel.

Men netop aspektet omkring balancering af båden med besætningsvægt – altså at måsen skal hænges i laser – synes jeg er Melges 24 klassens eneste væsentlige ankepunkt. Ideelt set skal en Melges 24 nemlig sejles af 4-5 personer, hvoraf rorsmanden helst blot udgør en maginal del af besætnings samlede max vægt på 375 kg. Dermed kan den størst mulige absolutte vægt nemlig placeres på kanten op imod livlinen, eller rettere ude i hænge-selen, som er en mere rettidig beskrivelse, til at reducere krængning, og give højde og fart. Rorsmanden har dermed til opgave både at styre, men også trimme løjgang, hækstag og storskøde, hvilket konstant er nødvendigt. Og da man har meget svært ved at se på læ, fra hængeselen til luv, er rorsmanden også nødt til at orientere sin taktiker, om alt hvad der sker til læ, for at denne kan danne sig et ordentligt overblik.

Melges 24 worlds 2003 Pegasus Racing Philippe Kahn 03

På kryds kan man derfor argumentere for, at båden ikke er væsentligt forskellig at sejle fra en en-mands jolle at sejle, blot med 3-4 sandsække på siden, for balancen. Man kan sige, at pga bådens lave vægt og store sejlareal er den blevet så ustabil, at “hængning på siden” har fået en altdominerende betydning for performance – men desværre til skade for besætningen, der helt ærligt lider, og i nogen grad er tilskuere til begivenhederne. Ikke noget glansbillede af vores sport synes jeg…

Anyway – ikke mere brok, for ombord på BNI sailing team, har vi taget konsekvensen af, at det simpelthen nærmest er for komplekst både at styre præcist, og trimme præcist – samtidig – og derfor sat mig på storsejlet, og samtidig givet mig klart bedre overblik over banen, vindens mønster og konkurrenternes placering. Nu må vi se, om den strategi holder vand.

Og til vores første test, Melges 24 SM, har setup’et vist gode takter, for vores resultat var langt over forventning med en 6 plads i det forholdsvist stærke felt. Vindere blev et norsk team, der bla har OL bronzemedalje tager fra Sidney 2000, Herman Horn Johannesen, ved roret. Så er niveauet lagt!

IMG 0764

En samlet 6. plads blandt de 30 både – et super resultat!  Fra venstre: Christian, undertegnede, Thomas og Nina. Ejer og rorsmand Rene Bruun mangler. Photo: JR 2013

Næste projekt er som nævnt Kieler Woche, hvor vi forventer mindst 30 både på linien – og forhåbenligt bliver vi en masse erfaringer rigere

Over and out

Jesper

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha