Den årligt tilbagevendende begivenhed Maxi Yacht Cup sponsoret af Rolex, er sæsonens højdepunkt i Middelhavet for kapsejladsbåde over 60 fod. Egentlig ligger grænsen for deltagelse ved en overaltlængde på minimum 80 fod, da det er IMAs (International Maxi Association) definition på en Maxi Yacht. Men igennem tiderne er yderligere 2 kategorier blevet indført, nemlig Mini Maxi på 60-79 fod og Super Maxi for både (eller rettere yachts) over 100 fod.

Alle 3 kategorier har derefter mulighed for at blive underopdelt i enten “cruiser/racer” og “racer”. I praksis er det endnu ingen deciderede Racer både i super-maxi klassen, men en ny gruppe af både i intervallet 112-118 fod har i 2014 og 2015 vist at skille sig markant ud, med meget begrænset interiør, lav vægt med skrog og mast(er) i kulfiber, masser af sejl og stort fartpotentiale.

Og så er det Wally klassen. Den er både fra producenten Wally, der egenligt er et project management kontor, som hyrer eksterne designere og får bygget på forskellige værfter. Omdrejningspunktet er regel-sættet “Wally-rules” som definere en række minimumskrav til båden på en masse punkter. Og ikke mindst den licens der skal betales, for at få lov at kalde sin båd en “Wally”.

IMG 6804 

Godt ud af startboxen på dag 1 med Y3K (GER 6060). Photo Martinez Studio

Med Y3K har jeg været i Sardinien som taktiker, for at dyste blandt Wally’erne, hvor det i år er hele 13 både på startlinien, der alle i vidt omfang har omfavnet kapsejlads aspektet i en klasse, som oprindeligt blev født som “fast racer/cruisers”. Vi havde en lidt sløj begyndelse på stævnet, med placeringerne 10 og 8 i førstedagens op-ned sejladser. Vi haltede simpelt en lille smule på både fart og sikkerhed i manøvrer – og det bliver betalt ved kasse 1 med dårlige resultater. Ugen var generelt domineret af vejrlige udfordringer med først for meget vind, og efterfølgende meget alvorligt søgang, altså lidt barske forhold. Normalt noget der passer vores 64 tons “dame” ganske godt, da vi er klassens næsttungeste, når man ser på forholdet vægt/sejlareal.

Ud af de første 5 planlagte sejladsdage, blev der derfor kun sejlet på 3 af dem, men senere på ugen fik vi lokket lykkens smilende ansigt over i vores retning, og scorede en 1 og 6 plads på fredagens 2 distance sejladser. Sammen med torsdagens 2. plads lå vi før sidstedagen nr 5, med 1 point til 3. pladsen og 4 point til 6. pladsen. 

Lørdag bød på yderligere 2 op-ned baner, men desværre havde vejrudsigten kun ganske let vind på menuen, hvilket ikke lige er vores yndlingsret. Så det var op på alle barrikader og kæmpe for hver cm, for at holde vores position i stævnet.

IMG 6807

Fokus og balance på sidstedagen Photo: Martinez Studio

I første sejlads, 6. sejlads i serien, havde vi en godt styr på banen og den ret ustabile vind, og fik scoret os en 4. plads. Tjek!

7. og sidste sejlads byggede vi videre på de gode takter, og var ved sidste topmærke runding på en 3. plads efter på præmietid, kun 1 sek fra 2. pladsen, som i den samlede stilling ville rykke os helt op på en samlet 2. plads i stævnet. Desværre havde fyldte vinden ind bagfra, så de mindre både fik tiltagende vind på sidste lænser, netop som vi gik i mål. Vi tabte i stedet hele 55 sek på lænseren, og blev noteret for en 5. plads i sejladsen. Samlet endte endte vi på 26 point, hvilket rakte til en samle 4. plads, 1 point fra podiet, og 3 point fra 2. pladsen.

Altså et godt come-back fra en tung begyndelse på ugen, men grådig efter podiet…

Her følger at par billeder fra gåtur på havnen:

IMG 6782

Rambler 88 proppet med tidligere Alinghi folk – er seriøst imponerende setup på en båd der sparker mås! Photo: JR2016

IMG 6783

Bella Mente – klart dominerende i Maxi72 klassen, med Terry Hutchingson på taktik. Photo: JR2016

IMG 6788

Wally Cento – state of the art, i hvert fald indtil foråret 2017, hvor nyeste skud på Wally stammen kommer ud. Photo: JR2016

IMG 6790

130 fods Racer/cruiser i Superyacht klassen. Har stævne debut ved Voiles de St Tropez sidst på måneden. Photo: JR2016

Next up for mig: Farr 40 i Kroatien med team Enfant Terrible om en uges tid og derfra direkte videre til Voile de St Tropez igen med Y3K, den sidste uge af september

Over and out

Jesper

 

Wally circuit er nu nået 2. afdeling af sæsonens 4 stævner. Med Y3K måtte vi desværre stå over ved årets første stævne, som var PalmaVela for 5 uger siden, men nu er vi endelig tilbage på vandet med næsten samme startopstilling som i 2015. Jeg har dog valgt mig en ny strateg, Gonzalo Araujo fra Spanien. Han er et super dygtigt sømand, med erfaring fra Volvo, AC, TP52 og ikke mindst match race verdenen, hvor vi første gang mødtes for snart 20 år siden. Time flies…

Efter 4 dages træning havde vi første stævnedag igår, her i Porto Cervo, hvor der virkeligt er flot at sejle rundt. Det har fotograferne heldigvis også fundet ud af:

LPSR16cb 03397

Photo: Borlenghi 2016

Vi lagde ud med et Coastal Race, en distance sejlads omkring øen Maddalena, der er et naturreservat, med masser af rev og klipper at holde styr på, med en samlet distance på 27,5 sømil. Men starten var lige så intens som de findes. Race Committee havde besluttet at lægge startlinien helt op under en klippekyst, med kun ca. 0,5 sømil til første rev, og samtid 20 graders fordel ved startbåden. Det gav ret store hovedbrud i min planlægning af vores startstrategi, og følgende billeder fortæller fint hvad der skete:

LPSR16cb 02904

Photo: Borlenghi 2016

Helt tæt på linien, med de små 80 fods i god, tæt indfight.

LPSR16cb 03063

Photo: Borlenghi 2016

Kort før land kaldte Jochen Schuemann ombord på Open Season, Wally Cento 107 for plads for land til at vende. I billedet ligger han længst til venstre, og os på Y3K i midten, af de 3 både på bagbord.

LPSR16cb 05393

Photo: Borlenghi 2016

Og næste billede i denne serie beskriver godt mit dilemma, når man er startet til læ af kaos ved startbåden, hvor der var næsten 20 graders fordel: klar foran, eller kalde til Schuemann om plads til at vende for båden på styrbord, og så blive holdt fast i en knibetang imellem de 2, på vej ind imod land igen… Jeg valgte at holde på 🙂

Og det gik. Vi holdt os netop klar foran båden Magic Blue, selvom de hvæsede godt af os på Italiensk og kaldte protest. Men videre kom situationen ikke, og vi fortsatte banen rundt, som 3. hurtigste båd, hvilket desværre kun holdt til en 6. plads for sejladsen.

Idag fredag var 2 op-ned sejladser planlagt, men på trods af rigeligt med vind, stabiliserede den sig aldrig nok til, at race committee kunne få lagt en ordenlig bane.

Screen Shot 2016 06 09 at 19 13 18

Photo: Windfinder.com

Der var 20 kn vind omkring os med jævne mellemrum, men det vindstille område på vejrkortet ovenfor, viste konstant sit grimme ansigt.

WhatsApp Image 20160609

Der blev ventet tålmodigt, med desværre uden udbytte. Photo: Y3K

WhatsApp Image 201606092

Og set langt efter hver eneste mulige stabilisering af vinden. Photo Y3K

Stævnet sluttet lørdag – søndag er der optimist stævne i Skovshoved…

Over and out

Jesper

 

IMG_4774

Y3K på kryds i god luft med vores lille J3 fok. “hæng så drenge, bliver der vist råbt nede bagfra…” (photo: JR2015)

Den sidste del af sejlsæsonen her i middelhavet når i denne uge sit højdepunkt inden for storbådssejlads. Maxi Yacht Rolex Cup 2015 begyndte igår og frem til og med lørdag skal det afgøres, hvem der er de bedste netop nu, i kategorien af både imellem 65 og 200 fod. Sammen med kåringen følger selvfølgelig lidt pynt til håndledet, som sponsor er vært for. Ombord på Y3K er det årets 3. stævne, med seneste stævne helt tilbage i slutningen af maj, så jeg vil ikke sige at rutinen er helt i top, men med 4 træningsdage her op til stævnet, har vi da fået pudset formen noget af. Heldigvis er det dog en forholdsvist sammensejlet besætning, som kun har været igennem ganske få udskiftninger i løbet af de 6 sæsoner, som jeg har sejlet på både. I år er første gang sæson, hvor jeg står alene som taktiker, og har det overordnede ansvar. Tidligere har jeg haft rollen som 2. taktiker med ansvar for starten, båd-til-båd situationer og performance. Men hen over vinteren blev jeg adspurgt om at tage skridtet og af hakkeordenen – og takkede ja. Nye udfordringer er jo altid godt 🙂

Jeg ansatte derefter en strateg, som min assistent og sparringspartner omkring især de taktiske beslutninger, men som også byder inde i forhold til den tekniske udvikling af båden, et område som vi sejlere jo aldrig bliver færdig med. I sidste ende er det jo et bådvæddeløb, og dem som kan sejle deres båd hurtigst igennem vandet, er ofte med helt i toppen – også selvom de måske ikke har sejlet den absolut korteste vej.

Der er hele 13 Wally’er på startlinien imellem 77 og 106 fod, hvilket jo mildest talt er imponerende, men også er noget af en opgave at holde styr på i prestarten. På skippermødet fik vi den melding, at starlinien ville være mindst 0,6 km lang (!), hvilket jo lyder som ganske meget. Men når det kom til stykket var det på ingen måde for meget til de 13 store både, som lagt op i en række, stævn til hæk og bare 1/2 bådslængdes separation fylder ca. 550 m. For jeg kan helt sikkert stå inde for, at 1/2 bådslængde ikke føles som særlig meget afstand, når 64 tons båd, der let sejler 12-14 kn, men til gengæld manøvrerer ret langsom, skal kastes enten til luv eller læ af en angribende båd.

Vi lagde ud med hhv en 5. og en 4. plads igår, på stævnets 1. dag, og ligger netop nu, lidt overraskende på en samlet 3. plads, bl.a pga. nogle protester imellem andre både. Alt er dog åbent, og der er lang vej til lørdag.

IMG_4772 Her et billede af syn der mødte os, da vi først ankom her i Porto Cervo, og man må sige, at den maritime branche vist er ganske godt kørende i denne del af verden. Den sorte mast til venste er ca. 80 m høj. (Photo: JR2015)

Over and out

Jesper

 
Min race-sæson 2015 ser foreløbig således ud:
– Wally 100 med team Y3K
– Melges 32 med et italiensk team
– Soto 40 med team Sportsfreund
– Wally 148 med team Saudade
– Esse 850 med mit tidligere Melges 32 team Opus One
– og så lidt gæsteoptræden på Melges 20 med team UpUpUp
Så det er en forholdsvis fyldt kalender af stævner, som der allerede er taget godt hul på. For alle teams er jeg taktiker i selve sejladsen og har som regel også ansvar for coaching og udvikling af besætningen i forbindelse med træning, debriefs, sæsonplanlægning osv.
Melges 32
I dette skrivende øjeblik ligger jeg i køjen, i Portovenere, Toscana, Italien, hvor vi imorgen har første start ved Audi Melges 32 seriens 2. stævne. Her er 18 både på linien, og stort set alle med knitrende nyt udstyr og  rigelige mængder olympiske og AC sejlere i ombord. Kort sagt Top Level Racing, som det er en ren fornøjelse at være en del af.
IMG_4137
Melges 32 feltet på docken i Loano. Photo: JR 2015
Mit resultat som coach/taktiker for det nye italienske team blev sat på prøve for 4 uger siden i Loano ved seriens første stævne. Det blev til en “mere end godkendt” 10 plads blandt de 17 både, og masser af motivation til at arbejde videre med projektet.
Men resultatet har kostet både sved, blå frosne fingre i den forløbne vinter, og også et par skuffede sømænd, der måtte se sig udskiftet med nye, og mere kvalificerede kræfter. Fx husker samtlige italienere ombord, hvilket vil sige alle ud over mig, hvordan jeg på en træningsdag d. 27 januar, hvor vejrudsigten bød på 2 grader, 10 m/s og snebyger udbrød: “ perfekte forhold til at træne hårdt vejrs setup”. De troede simpelthen ikke på, at vi skulle på vandet. Med ud kom vi, og alle blev nogle gode lektioners erfaringer rigere…
Nu venter 2. stævne og forhåbentligt også flere fremskridt. Mit seneste tiltag er en fokuseret rorsmands coaching, hvor jeg har hyret en spansk tidligere 49 sejler til at lave specialiseret videodebriefs af netop rorsmandens styring, bevægelsesmønster og løbemønster ombord. Og hans samspil med besætningen i manøvrerne. Jeg tror det kan blive ganske godt!
Wally 100 Y3K
Ved PalmaVela der blev afholdt for et par uger siden, havde vi årets første træning og stævne med team Y3K på vores 100 fods Wally. Jeg har været strateg og 2. taktiker på båden de seneste 5 sæsoner, men blev her i vinter tilbudt at overtage rollen som 1. taktiker ombord. En ganske udfordrende opgave på en båd med rigtigt mange beslutninger, der hele tiden kræver opmærksomhed. 26 mands besætning, rigtigt mange forskellige sejl til forskellige vindvinkler, fortsat teknisk udvikling af båden for at følge klassens kontinuerlige transformation fra racer-cruisere til forholdsvist avancerede kapsejladsmaskiner. Og rekruttering af de rigtige folk til de centrale opgaver.
IMG_4220
100 fods Wallys lined up i Palma, Mallorca, Photo: JR 2015
Jeg synes selv jeg kom nogenlunde helskindet igennem min første runde i denne nye rolle. Men jeg kunne godt mærke, at ham jeg overtog fra, Thomas Jungblut, havde besiddet lederskabet i forgangne 14 år, og det hele var lidt nyt for alle ombord. Resultatmæssigt gik det heldigvis rigtigt godt, med en samlet 3 plads blandt de 10 både, a point med 2. pladsen og kun et enkelt point fra sejren. Pyh ha 🙂
Vi har næste udfordring allerede om halvanden uge, hvor vi igen matcher op imod resten af Wally feltet – denne gang 11-12 både – på øen Menorca. Et sted jeg ikke har været før, men har hørt skulle være forholdsvist vindsikkert. Time will show.
Indtil da har jeg iværksat en et forandringsprojekt af vores rig setup, hvilket involvere ingenører i både Europa, Usa og adskilligere teknikere med autorisation til at udføre arbejdet… En stor maskine at rykke rundt på, men det skal jo ikke dræbe initiativet tænker jeg.
Over and out
Jesper
 

IMG_3135.JPG

Året sidst stævne for de fleste race både i Middelhavet er Rolex Voiles de Saint Tropez. Og det er lige så meget tradition, som det er benhård konkurrence. Der er super godt fremmøde med flere hundrede både i størrelser fra 35-180 fod.

Ugen er i Wally klassen planlagt ret seriøst med mindst 8 sejladser, hvoraf 5-6 vil klassisk op-ned bane og resten Coastal races, rundt i bugten og det nærliggende farvand.

IMG_3137.JPG

Imorgen søndag står programmet på træning, hvor vi lige skal have lidt bedre styr på vores nye, større stagsejl (275m2). Derfra er der første start mandag morgen, og races ugen ud

Over and out

Jesper

 

Så er toppen af de eksisterende maxi yachts igen samlet i Porto Cervo, Sardinien for at udkæmpe det årlige søslag om det hhv det officielle og uofficielle ISAF Maxi VM. 

Jeg er tilbage ombord på Y3K, en Wally 100, som ellers har taget sig en længere pause fra kapsejladser. Men med 4 intense træningsdage her i Porto Cervo op til stævnestart, har vi forsøgt at pudse formen af.

IMG 3015

Den mest race orienterede klasse hernede er Maxi 72 (tidligere Mini Maxi Class). Her billed af deck layout på Alegre 3. Photo: JR2014

Og igår gik det så løs. Der var lovet masser af vind fra et lavtryk over den centrale del af Italien, men da det kom til stykket gik pusten helt af ballonen og vi havde 6-7 kn vind da starten gik. Vi blev sendt på en 36 sømil bane rundt i øhavet nordvest for havnen, et beskyttet område kendt som La Maddalena, der er et betagende stykke natur. Turkisgrønt vand, og 10-15 sigtbarhed direkte ned til bunden, sammen med maxi og super yachts det suser afsted, er bare et flot syn. Det er ikke tilfældigt, at Rolex betaler mange penge for at få lov at bruge dette som bagtæppe til at iscenesætte deres produkter.

IMG 3018

Th. Y3K med det let genkendelige sænkede agterdæk, hvor vi stacker sejl i blæsevejr. Tv. Magic Carpet 3, den seneste generation af Wally 100 (Nu Wally Cento). Photo: JR2014

Kort fortalt kom vi super godt ud af starten, og var førende båd på rating ved første mærke. Derfra begyndte vi at tabe en anelse terræn, da da vinden droppede yderligere i at par snævre passager rundt på banen. Vi endte på en rigtig tilfredsstillende 3. plads af de 8 både, hvilket efter et helt års pause føltes som en lille sejr. Fedt.

IMG 3017

En blogger selfie – klar til kamp 🙂 Photo: JR2014

I disse tider, hvor katamaran sejlads (meget velfortjent) begynder af fylde mere og mere, er det dog stadig spændende at konkurrere i disse teknisk orienterede både, hvor vi har 4 forskellige forsejl, 7 spilere og et ganske avanceret maste-tuningssystem at lege med. Og efter af have sejlet 3 stævner i år på den betragteligt større Saudade (Wally 148), føles det helt hjemligt og naturligt at komme tilbage til 100 fods både igen…

7 sejladser er planlagt, med sidste stævnedag på lørdag

Over and out

Jesper

 

Så er vi nået til vejs ende her i Porto Cervo, Sardinien – og desværre hentyder overskriften ikke til konkurrencen ved VM, eller  vores samlede placering, for vi endte præcist midt i klassen af Wally’er, med en 4. plads blandt de 7 både. Den hentyder derimod til vindstyrken i den forløbne uge – hold da lige op det har være let vind.

Y3K ikke ligefrem en letvægter – nogen vil måske gå så langt som at kalde hende en tyk, ældre dame. 64 tons lyder kampvægten på, og det er bare lige i overkanten, når instrumenterne 80% af tiden viser imellem 3 og 7 kn vind. Hver eneste manøvre skal udføres med stort fokus på at bibeholde farten bedst muligt, og når man fx kommer ud af en vending, er der gerne imellem 45 s og 1 min accelerationsfase, før vi er op i fart (target speed) igen. Desværre er Y3K oppe i den helt tunge ende af Wally klassen, hvilket gør vores let-vinds problemer endnu mere udtalte, for vores modstander kan lettere sejle lidt mere aggressivt rent taktisk, med lidt flere og lidt hurtige manøvrer end vi kan tillade os.

Tæt har det dog været hernede, og i den afsluttende sejlads igår lørdag, lavede vi faktisk en 2, plads på korrigeret tid, kun slået med 10 sek efter knapt 3 timers sejlads. Sejladsen begyndte med en lænser start, hvor vi kørte high risk, og startede på bagbord foran halvdelen af feltet, havde fri vind efter få sekunder og ved første rundingsmærke havde en real-time føring på næsten 2 min til hele feltet, incl de 2 djævelsk hurtige Wally 100’er (Wally Cento).

Og med den kraftigste vind i løbet af ugen, hvor vi var helt oppe og se 9-11 kn vind, så det hele ud til at vi ville afslutte serien med en sejr. Handikap sejlads er dog noget drilsk noget engang imellem, og selvom vi sejlede nogenlunde fejlfrit efter starten, droppede vinden stille og roligt igen, og vi blev altså alligevel passeret på korrigeret tid. Thats life – vi er bare en båd der mere at skyde med i vindstyrker over 12 kn og meget gerne 15-20, hvilket mere er normen på denne årstid hernede.
MAXI13cb_06546_1200

Der er masser at sejl at holde styr på, når spileren skal droppes! Photo: www.yccs.it

MAXI13cb_06066_1200

Selv om båden har forskellig performance er spillet som regel helt tæt Photo: www.yccs.it

MAXI13cb_06109_1200

Ikke mindst ud af starterne – Y3K er den øverste, at de forreste 3 både – alle præcist 100 for lange… Photo: www.yccs.it

Næste projekt er Melges 32 VM d. 12-22 Sep med det tyske team Opus One – igen på Sardinien. Så nu står den på en par dages afslapning i DK og så tilbage til security køen i lufthavnen…

Over and out

Jesper

 

954626 555426164508875 344102659 n

De 21 mand (m/k) ombord fylder godt op på scenen – her fra åbnings ceremonien i Gaeta. Photo: Y3K

Vi er nu igennem den første afdeling af Rolex Vulcano Race 2013, der blev indledt med en kortere offshore fra byen Gaeta, ud om øen Ponza og ned til Capri. Herefter var planlagt 2 inshore sejladser, med hhv en kortere distance sejlads hvor vi lavede en 4. plads og en op-ned bane sejlads som desværre måtte opgives pga manglende vind. Det gav os en samlet 2. plads som vi måtte dele med sidste års vinder Jethou, da vi begge endte på 5,5 point. Samlet vinder af første afdeling her ved stævnet blev med ialt 5,0 point mini-maxien Caol Ila – den tidligere Alegre 2.

IMG 0656

VInder af første afdeling. Photo: JR 2013

Nu følger stævnet hovedattraktion nemlig den afsluttende off-shore sejlads fra Capri ned om Aeolian islands, hvor den titlebærende ø “Isola de Vulcano” blandt andet skal passeres.

Men ganske som i 2012 er vejrudsigten ikke den bedste. Et stort lavtryk har bygget sig op, og skal passere netop på vores rute i de næste 48 timer.

Screen Shot 2013 05 22 at 07 25 56

Data fra den italienske vejrtjeneste LaMMA (jr)

Screen Shot 2013 05 21 at 17 38 49

Et udsnit fra en anden vejrudsigt, hvor nogle af positionerne der indgår i sejladsen kan ses (jr)

Derfor har sejladsledelsen ganske klogt besluttet helt at ændre planerne. I stedet skal i nu på en kort afstikker ind i Salerno Bugten mod sydøst, og tilbage forbi startlinien her ved Capri. Når vi passerer her, blive vi informeret om hvorvidt sejladsen her bliver helt afsluttet, eller om vi skal videre nordpå og runde enten Ventotene (ca 60 sm) eller Ponze (ca 120 sm).

Rolex som sponsor er ganske enkelt meget forsigtige med hvad de udsætter deltagerne for, og vil for alt i verden undgå nogen risiko for ødelagte både, for slet ikke at tale om personskade. Det passer slet ikke til deres image. Ombord på Y3K har vi desuden besluttet slet ikke at sejle, hvis der er mere end 15 m/s, da vi vil bevare vores nye storsejl i bedst mulig form frem imod Maxi Worlds, der er vores næste sejlads og året hovedmål.

Så selvom vejrudsigten ser lidt brysk ud, er jeg nu ganske rolig ved at begive mig ud på det forestående togt.

Over and out

Jesper

 

IMG 0652

Welcome to the world of Carbon… Her Y3K med vores ny square-head 3Di storsejl. Photo: JR 2013

Rolex Vulcano Race 2013 er vores første event ombord på Y3K, en wally 100, som jeg har sejlet på i den seneste 5 sæsoner. Det er alene både i Maxi og mini-maxi klassen, der deltager, dvs både imellem 60 og 100 fod, og selvom vi kun er 12 både på startlinien, fylder de nu ganske godt op. Med mellem 15 og 20 mand ombord på hver båd, giver det faktisk og lidt kø ved indgangen, når der er brifings og ikke mindst mole-bajer (eller rettere champagne – det er jo et Rolex event og tingene skal passe sammen)

Stævnet består af 4 separate sejladser: 1 kortere offshore fra Gaeta til Capri (100 sømil), 1 op-ned bane, 1 dags-coastal rundt i Napoli-bugten og hoved attraktionen Vulcano Race, Capri – Aeolian Islands – Capri (300 sømil)

Vi lagde godt ud på Y3K ved at vinde første afdeling: Gaeta – Capri, hvor vi blandt andet slog sidste års samlede vinder: Jethou, der har Brad Butterworth på taktik.

IMG 0659

Flot syn, med køl-bulben der belyses fra den modsatte side igennem vandet. Photo: JR 2013

IMG 0657

Jethou er en super optimeret mini-maxi racer, hvor der er anvendt Carbon overalt i konstruktionen og alverdens eksotiske fibre hvor muligt, for at reducere vægt. Den planer gladeligt allerede ved 6-7 m/s, når der kommer slæk på skøderne. Photo: JR 2013

Stævnet fortsætter i den næste 5-6 dage, med planlagt start på den afgørende længere offshore på onsdag formiddag.

Over and out

Jesper

 

 

Snemand

Det er koldt og man må gå… ned og bygge sig en snemand på båden 🙂 (photo: JR)

Vintersæsonen har gjort sit indtog, og det er tiden, hvor næste års sejlprojekter skal planlægges. På de projekter, hvor jeg allerede har lavet aftaler, skal der evalueres besætning og måske rekrutteres nye kræfter. Der skal tages beslutninger om sejl og designs, og måske skal der laves modifikationer på bådene. Alt sammen rigtigt spændende og helt sikkert noget af det, der er rigtigt spændende ved at have sejlsport som profession.

Sejlsport som profession – the wild west

Men derudover er vinteren, for mig som professionel aktør, også en tid hvor markedet afsøges for nye muligheder og projekter. Man ud og sælge sig selv og den ydelse man kan tilbyde, hvilket i mit tilfælde centrerer sig omkring: at give de tilknyttede ejere, sponsorer, tilskuere og medier kapsejlads og resultater på topniveau, fede oplevelser knyttet til kapsejlads, alt sammen præsenteret og udført i en professionel ramme.

Med andre ord skal jeg ud og “sælge billetter”, hvilket kan være ganske udfordrende – især når man kommer fra et land, hvor der ikke findes et professionelt marked inden for feltet. Alle jobs og opgaver skal findes uden for landets grænser, hvilket stiller store krav til evnen til at opdyrke netværk, dyrke og sælge sit brand osv.

Professionel sejlsport er på sin vis ganske oldnordisk i sin organisering – eller skulle man sige mangel på samme. Det er lidt som et Wild West, hvor det drejer sig om kende de rigtige, være på det rigtige sted og tidspunkt og få mødt projektledere og ejere, hvad enten det er privat eller kommercielt finansiering, der står bag. Der findes ingen personlige managers, headhunters, jobbørs eller andet det kunne lette kontaktmulighederne imellem professionelle sejlere, om dem som ønsker at købe ydelsen.

Jeg har i den forbindelse gjort mig lidt tanker omkring baggrund og status for professionel sejlads i DK, som jeg vil bringe i en senere artikel…

Programmet for 2013

Næste sæson er dog allerede fyldt ganske godt ud, primært af et par tyske team, hhv Y3K (Wally 100) og Opus One (Melges 32).

Y3K har jeg jo en efterhånden 4 årig historie med allerede, hvor jeg deler taktiker opgaven med tyskeren Thomas Jungblut, North Sails Tyskland. Heldigvis taler vi engelsk, eller var jeg nok ikke blevet hængende ombord. Men med en engelsk navigatør, dansk bådkaptajn (Ole Hansen) og polske trimmere (tidlige besætning for Karol Jablonski), ville krav om tysk dialog nok have før rimelig meget kaos med sig… Det er et spændende projekt, hvor der konstant bliver udviklet på den tekniske side. For næste sæson er planen at vi skal skifte fra et konventionelt storsejl til et ”square-head” (altså med tværgående sejlpind på ca. 2,5-3 m helt i toppen af sejlet, lidt som en 49’er) og dual top-backstay, altså som bagstag, som går helt til toppen af masten, der skal grindes ind i den nye luv side (og slækkes i læ), ved hver manøvre, hvor storsejlet passerer midten. Et storsejl på ca 300 m2. Det kommer til at tilføre båden en del flere hestekræfter, at få noget mere sejlareal op i højden, og ændre balance, setup og forhåbentligt også performance. Yderligere har vi 2 nye både, at slås imod, begge af seneste generation 100 fods Wally design, nemlig Wally Cento. Det er bådene Magic Carpet 3 og Hamilton, hvor førstnævnte har jomfru sejlads i foråret 2013 og sidstnævnte allerede var i aktion ved Maxi Worlds 2012, hvor vi i Y3K ikke deltog.

WallyCento superyacht Hamilton the overall winner of the 2012 Superyacht Cup Cowes

Wally Cento: Hamilton. Photo: YCO

Med Opus One, som jeg har arbejdet med siden 2010, havde vi i 2012 en forholdsvis succesfuld sæson, og præsterede over forventning ved EM, med en samlet 6 plads af 22 både og foran fx Samba Pa Ti, senere verdensmestre 2012. En udskiftning på storsejlstrimmer pladsen, hvor vi har fået Gerry Mitchel (storsejl for Ian Williams, verdensmester i match race) der har 20+ års erfaring som professionel trimmer, har lige givet os et ekstra gear, når forholdene bliver tricky. Igen – et spændende projekt, hvor vi tydeligvis er på vej frem og skal fokusere på at forbedre de små detaljer hele vejen rundt, for at kunne komme helt til tops. Desværre har vi næste år ikke længere Nicolaj Sehested med os, men skal have en ny genakker trimmer rekrutteret og kørt i stilling.

Screen Shot 2011 09 20 at 18 45 59

Opus One – første projekt i den kommende sæson. Photo: Melges 32 Europe

Projekter i DK

På den danske hjemmebane har det indtil nu været påfaldende stille denne vinter. Der har tidligere næsten altid været forespørgsler om sportscoaching (især OL), foredrag, og andre opgaver i den boldgade. Der har også altid været et par virksomheder, der har spurgt mig om at komme på besøg og fortælle om teambuilding, vindermentalitet osv.

Men i år er åbenbart anderledes.

Inden for OL sker der lige nu en regruppering, og det er naturligt en periode, hvor der er lav aktivitet, både herhjemme og i udlandet. Men hvorfor de andre områder ligger stille? Who knows. Måske bare et tilfælde af ”ude af øje –> ude af sind”. For når jeg primært arbejder i udlandet, bliver det naturligt begrænset, hvad der bliver skabt at kontakter her i DK…

På den anden side har jeg har i de seneste par år været godt hængt op med 150-180 rejsedage/år og rigeligt med opgaver i vinter perioden. Så måske ganske godt med en mulighed for at stoppe op og se de hele lidt oven fra.

Eller måske tid til at får lært noget mere tysk sprog, så jeg bedre følge med i, hvad der sker i krogene af mine teams… 😉

Anyway – næste fastlagte projekt begynder d. 8 april med morgenmøde på havnen kl. 9.30 – så er Melges 32 sæsonen i gang.

 

Over and out

Jesper

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha