Snemand

Det er koldt og man må gå… ned og bygge sig en snemand på båden 🙂 (photo: JR)

Vintersæsonen har gjort sit indtog, og det er tiden, hvor næste års sejlprojekter skal planlægges. På de projekter, hvor jeg allerede har lavet aftaler, skal der evalueres besætning og måske rekrutteres nye kræfter. Der skal tages beslutninger om sejl og designs, og måske skal der laves modifikationer på bådene. Alt sammen rigtigt spændende og helt sikkert noget af det, der er rigtigt spændende ved at have sejlsport som profession.

Sejlsport som profession – the wild west

Men derudover er vinteren, for mig som professionel aktør, også en tid hvor markedet afsøges for nye muligheder og projekter. Man ud og sælge sig selv og den ydelse man kan tilbyde, hvilket i mit tilfælde centrerer sig omkring: at give de tilknyttede ejere, sponsorer, tilskuere og medier kapsejlads og resultater på topniveau, fede oplevelser knyttet til kapsejlads, alt sammen præsenteret og udført i en professionel ramme.

Med andre ord skal jeg ud og “sælge billetter”, hvilket kan være ganske udfordrende – især når man kommer fra et land, hvor der ikke findes et professionelt marked inden for feltet. Alle jobs og opgaver skal findes uden for landets grænser, hvilket stiller store krav til evnen til at opdyrke netværk, dyrke og sælge sit brand osv.

Professionel sejlsport er på sin vis ganske oldnordisk i sin organisering – eller skulle man sige mangel på samme. Det er lidt som et Wild West, hvor det drejer sig om kende de rigtige, være på det rigtige sted og tidspunkt og få mødt projektledere og ejere, hvad enten det er privat eller kommercielt finansiering, der står bag. Der findes ingen personlige managers, headhunters, jobbørs eller andet det kunne lette kontaktmulighederne imellem professionelle sejlere, om dem som ønsker at købe ydelsen.

Jeg har i den forbindelse gjort mig lidt tanker omkring baggrund og status for professionel sejlads i DK, som jeg vil bringe i en senere artikel…

Programmet for 2013

Næste sæson er dog allerede fyldt ganske godt ud, primært af et par tyske team, hhv Y3K (Wally 100) og Opus One (Melges 32).

Y3K har jeg jo en efterhånden 4 årig historie med allerede, hvor jeg deler taktiker opgaven med tyskeren Thomas Jungblut, North Sails Tyskland. Heldigvis taler vi engelsk, eller var jeg nok ikke blevet hængende ombord. Men med en engelsk navigatør, dansk bådkaptajn (Ole Hansen) og polske trimmere (tidlige besætning for Karol Jablonski), ville krav om tysk dialog nok have før rimelig meget kaos med sig… Det er et spændende projekt, hvor der konstant bliver udviklet på den tekniske side. For næste sæson er planen at vi skal skifte fra et konventionelt storsejl til et ”square-head” (altså med tværgående sejlpind på ca. 2,5-3 m helt i toppen af sejlet, lidt som en 49’er) og dual top-backstay, altså som bagstag, som går helt til toppen af masten, der skal grindes ind i den nye luv side (og slækkes i læ), ved hver manøvre, hvor storsejlet passerer midten. Et storsejl på ca 300 m2. Det kommer til at tilføre båden en del flere hestekræfter, at få noget mere sejlareal op i højden, og ændre balance, setup og forhåbentligt også performance. Yderligere har vi 2 nye både, at slås imod, begge af seneste generation 100 fods Wally design, nemlig Wally Cento. Det er bådene Magic Carpet 3 og Hamilton, hvor førstnævnte har jomfru sejlads i foråret 2013 og sidstnævnte allerede var i aktion ved Maxi Worlds 2012, hvor vi i Y3K ikke deltog.

WallyCento superyacht Hamilton the overall winner of the 2012 Superyacht Cup Cowes

Wally Cento: Hamilton. Photo: YCO

Med Opus One, som jeg har arbejdet med siden 2010, havde vi i 2012 en forholdsvis succesfuld sæson, og præsterede over forventning ved EM, med en samlet 6 plads af 22 både og foran fx Samba Pa Ti, senere verdensmestre 2012. En udskiftning på storsejlstrimmer pladsen, hvor vi har fået Gerry Mitchel (storsejl for Ian Williams, verdensmester i match race) der har 20+ års erfaring som professionel trimmer, har lige givet os et ekstra gear, når forholdene bliver tricky. Igen – et spændende projekt, hvor vi tydeligvis er på vej frem og skal fokusere på at forbedre de små detaljer hele vejen rundt, for at kunne komme helt til tops. Desværre har vi næste år ikke længere Nicolaj Sehested med os, men skal have en ny genakker trimmer rekrutteret og kørt i stilling.

Screen Shot 2011 09 20 at 18 45 59

Opus One – første projekt i den kommende sæson. Photo: Melges 32 Europe

Projekter i DK

På den danske hjemmebane har det indtil nu været påfaldende stille denne vinter. Der har tidligere næsten altid været forespørgsler om sportscoaching (især OL), foredrag, og andre opgaver i den boldgade. Der har også altid været et par virksomheder, der har spurgt mig om at komme på besøg og fortælle om teambuilding, vindermentalitet osv.

Men i år er åbenbart anderledes.

Inden for OL sker der lige nu en regruppering, og det er naturligt en periode, hvor der er lav aktivitet, både herhjemme og i udlandet. Men hvorfor de andre områder ligger stille? Who knows. Måske bare et tilfælde af ”ude af øje –> ude af sind”. For når jeg primært arbejder i udlandet, bliver det naturligt begrænset, hvad der bliver skabt at kontakter her i DK…

På den anden side har jeg har i de seneste par år været godt hængt op med 150-180 rejsedage/år og rigeligt med opgaver i vinter perioden. Så måske ganske godt med en mulighed for at stoppe op og se de hele lidt oven fra.

Eller måske tid til at får lært noget mere tysk sprog, så jeg bedre følge med i, hvad der sker i krogene af mine teams… 😉

Anyway – næste fastlagte projekt begynder d. 8 april med morgenmøde på havnen kl. 9.30 – så er Melges 32 sæsonen i gang.

 

Over and out

Jesper

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha