På tværs af diverse udfordringer i hhv cyberspace og så selvfølgelig det blå element, er dagens nyhed, eller rettere sidste uges nyhed en placering som nr 3 på den seneste verdensrangliste! Sådan!

Den placering er selvfølgelig primært opnået sammen med mit team fra sidste år, bestående af:

Rasmus Køstner

Nick Blackman

Christian Scherrer

Dave Swete

at de mange ranking point er blevet høstet. Kun en enkelt sejr er vi noteret for: Det var ved grade 2 stævnet Y’s Cup, foråret 2011.

Lidt nostalgi video

I forbindelse med deltagelsen på WMRT 2011, etablerede jeg et indledende samarbejde med TV2 Sport om forsøgsvis at dække de første par stævner. Nogle praktiske og sendeflade mæssige udfordringer forsinkede dog udsendelserne.

Men for første gang online, omkring vores forventninger til sæsonen 2011:

Og ved Match Race France 2011 gik det jo som bekendt således:

 

Over and out

Jesper

 

 

 

 

Tæt sejlads i Kuala Terengganu – os til venstre… Photo: WMRT

En knivskarp præstation i kvartfinalen imod Bjørn Hansen og Merkonomen Sailing Team sendte os videre til semifinalen her ved Monsoon Cup – året afslutning på World Cuppen og VM i Match Race.

Det har været en ret succesfuld år for Bjørn Hansen, der blandt andet har danske Philip Guhle ombord. Og med en 3. plads i indledende runde imod vores 7. plads, var Bjørn og besætning måske også anelse favoritter i vores kvartfinale. Men på Adrian Lee & Partners racing team vi satte hårdt imod hårdt og gav dem en varm modtagelse på startlinien. For generelt var det en anelse bedre starter fra vores side, der lagde grunden til vores endelige 3-1 sejr. Det var helt afgørende at vinde kontrollen over at komme først til højre på banen efter starten og drage fordel af  medstrøm på denne side. Og højresiden fik vi  tilkæmpet os i samtlige 4 starter, dog en enkelt gang med en straf i bagagen, som det ikke lykkedes at ryste af os, og derfor førte til vores enlige nederlag. Men en fed oplevelse for teamet at sejle over mållinien i 4. Sejlads til en samlet 3-1 sejr og dermed adgangsbillet indløst til semifinalen.

Her er vi nu i gang med en endnu uafsluttet, men meget intens kamp imod den netop nykårede verdensmester – Ian Williams og besætning.

Ian er foran 2-1, hvor de 2 seneste sejladser har været totalt tætte. I morgen formiddag, lokal tid, sejler vi videre om først til 3 sejre – og adgang til finalen.

Og i morgen eftermiddag, kl 8-10 dansk tid vil der være live sending online på www.wmrt.com af finalen og petit finalen, med direkte billeder og kommentatorer fra både vand og land.

Og selvom Ian og besætning måske næsten kan gå på vandet lige nu, har vi i sinde at give dem kamp til stregen – og måske lidt over. Det ville jo være en ekstra bonus skalp at have slået verdensmesteren… Fuld gas får den i hvert fald.

Over and out

Jesper

 

 

Det har været en umådelig tæt indledende runde her ved Monsoon Cup. Årets afslutning på World Match Racing Tour 2011. Af de 12 deltagende teams har 11 været helt tæt på at komme i kvartfinalen. For team Adrian Lee and Partners lykkedes det os allerede i næst sidste sejlads at få den 6 sejr i hus, hvilket matematisk næsten garanterer kvalifikation til kvartfinalen.

Og sådan blev det også efter afslutningen af første round robin. Vi blev samlet 7′er og ved den netop overståede “Skippers Pick” event hvor vinderen af round robin vælger modstander, nr 2 får andet valg osv. besluttede Bjørn Hansen som nr 3, at pege på os som modstandere i kvartfinalen.

Det skandinaviske opgør løber af stablen imorgen meget tidligt, dansk tid. Lokalt her i Kuala Terengganu går første start ved 10.30 tiden og jeg regner med at der vil være liv sending på nettet kl 15-17, hvilket svarer til kl 8-10 dansk tid.

Over and out

Jesper

 

 

Tæt duel med Mirsky. Photo: WMRT

I går blev vores sidste som deltagere i dette års udgave af Argo Group Gold Cup. Vi skulle kæmpe imod Ian Williams, Mathieu Richard og Staffan Lindberg om placeringerne 5-8, samtidig med at semfinalerne blev afgjort.

Staffan Lindberg havde, som højst placerede skipper fra indledende runde, retten til at vælge sin modstander blandt os 3 andre, og det valg faldt på Adrian Lee&Partners Racing Team. Det skulle han aldrig have gjort – det blev afgjort i en kort proces med først til 1 point som vinder – og den nappede vi.

Derefter stod der Franskmand på menuen, da Richard havde slået Williams og derfor skulle kæmpe imod os om 5-6 pladsen. Desværre blev det de franske udsendinge, der trak det længste strå. En solid start og god gevinst ud af det første vindskift gav dem en føring, som vi havde svært ved at reducere. På første lænseben opstod der en helt tæt luffesituation, hvor vi kæmpede bravt for at passere og bryde overlappet. Men tættere blev det aldrig og Richard og hans sømænd vandt 5 pladsen. Med os som samlet 6’er

Næste projekt på match race siden er nu finale stævnet i Malaysia – Monsoon Cup d. 22-27 nov.

Vi har ikke rigtigt fået den succes på Adrian Lee&Partners Racing Team i år, som vi dels have sat næsen op efter, og omgivelserne nok også havde forventet efter sidste års komet præstation.

Men ”that is life”, og vi er totalt opsatte på, at vise den bedst mulige figur ved finalen i Kuala Terengganu, Malaysia. Vi ligger lige nu (efter Bermuda at bliver inkluderet i den samlede tour stilling) med 71 point samlet 8’er på WMRT. Men der er faktisk kun 8 point op til 4 pladsen og selvom det ikke er en podieplacering, er det alligevel værd at stile efter, det stærke felt taget i betragtning.

Derfor er vores hovedopgave lige nu at få destilleret vores svagheder og styrker ned i nogle let overskuelige størrelser, som vi kan arbejde med både som team ved træningen inden stævner, og hos hver enkelt i vores individuelle forberedelse. Der er trods alt 6 uger inden næste startskud og meget kan nås i den periode.

Men nu – lidt ferie i DK efter 6 uger på farten :-)

Over and out

Jesper

 

 

Det gik desværre ikke som vi havde håbet. Kravet fredag var som sagt, at vi skulle vinde alle vores 3 resterende sejladser. Og da vi lagde ud ned et nederlag til Bruni, var løbet kørt. Dvs næsten kørt, for der var en teoretisk chance for at 5 point kunne give os point lighed med en flok andre, og måske sende os videre.
Da vi i sidste sejlads havde en solid føring over Mirsky håbede vi derfor på fuld tryk, men et vindhul og et kæmpe skift dræbte håbet lige hurtigt som Mirsky susede forbi os på sidste opkryds. Nitten.
Kort fortalt har vi ikke performet som vi tror på at vi kan. På min side har starterne slet ikke været gode nok. Det ligger selvfølgelig et væsentligt aspekt af teamwork i prestarterne, hvor opgaver som at kalde laylines, tid tilbage til linien, accelerationer, moves fra modstanderen osv skal køre i et flow imellem alle ombord. Og den støtte som at velfungerende team kan give rorsmanden er meget væsentlig. Stadig har man dog som rorsmand hovedrollen i prestarten – og der er jeg ikke tilfreds med min indsats.
Det skal forbedres ved vores næste WMRT stævne, der er Bermuda d. 2-9 okt.
Lige nu er jeg på vej ud af havnen i Porto Cervo. Den tidlige exit i Schweiz har givet mig 2 ekstra træningsdage med Y3K forud for Maxi Worlds. Intet er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget…
Og som billedet viser, er det både i en helt anden størrelse jeg skal sejle om kap i.

Over and Out

Jesper

20110904-052307.jpg

 

 

Vores score i går blev 2-1, hvilket giver os 3-5 samlet i den midlertidige stilling. Dem der så med online, kan bevidne at det var en skuffet skipper Radich, der måtte se en solid føring imod Phil Robertson, forsvinde ud i den blå luft, da vi blev fanget i en styrbord-bagbord med en anden match. Og kunne se Robertson smutte indenom og væk i front.

Udsigt fra hotellet – pretty nice… Photo: JR

I dag byder formiddagen på vindstille, og efter 2 flights på standby har vi 3 matcher, der skal vindes.

Over and out

Jesper

 

 

 

Luffeduel fra sejladsen imod Monnin – dagens eneste sejr. Photos by Loris von Siebenthal, myimage.ch

 

Blandt professionelle sejlere joker vi nogle gange med, at sejladsen og konkurrencerne er det ”kontor” hvor vi arbejder. Som regel med et glimt i øjet og lille suk over hvor triviel den arbejdsplads dog er… Men når tingene går skævt, kan den faktisk være ganske anstrengende!

Vores første dag her ved St Moritz Match Race viste kontoret sig fra sin anstrengende side – faktisk direkte barsk at være på. Meget lidt gik godt og vi fik straffe i 4 ud af 5 sejladser. Et enkelt point er det blevet til og af de 6 resterende sejladser skal vi har 4 eller 5 sejre i hus for at nå kvartfinalen. Det er en udfordrende dagsorden at have foran sig.

Men alt er ikke fortvivlelse. For generelt var det meget tætte sejladser, hvor vi bare tabte på et afgørende tidspunkt i sejladsen, og med et par ganske få justeringer og helt afgørende færre straffe, er vores målsætning slet ikke umulig.

St Moritz

Vindforholdene hernede er præcist så varierende som forventet – skift op til 50-60 grader flere gange på et opkryds, så vi flere gange. Den omgivende natur er dog helt fantastisk. Bjergtinder tårner sig op omkring os og peger næsten 4000 meter op i himlen med sne på toppen.

St Moritz er mest kendt som et eksklusivt skisportssted og helt sikkert besøget værd – hvis man er klart til at smide noget mønt. Den schweiziske overklasse mødes her om vinteren og det nyder Gucci, Prada osv godt af i deres eksklusiv-butikker der ligger side og side overalt i bymidten.

Men hvis vi skal lege med på det niveau, skal vi til at have nogle point og nogle præmiepenge i hus. Så tilbage på kontoret og i gang med opgaven…

Over and out

Jesper

 

 

Efter 2 dages træning i de lokale omgivelser, bliver det nu alvor i byen St Moritz, Schweiz. Vi befinder os i 1856 m højde, der er 8-14 grader varmt om dagen her i august og alligevel tonser vi rundt på en lille match race bane på søen St Moritz.

Det er med andre ord ret specielle omgivelser at næste etape på World Match Racing Tour skal udkæmpes.

Men der er fed stemning ombord på vores hold. Vi har godt nok en ny trimmer med os denne gang – Tom Powrie – der normalt er trimmer på RC44 teamet No Way Back, og som også har et VM i match race i tasken. Han er en ganske ung fyr på 26, erfaringen taget i betragtning, og sammen med resten af teamet har vi haft ret let ved at finde sammen og kunnet fokusere på at udvikling vores boathandling ombord på den Blu26, som er bådtypen, som vi skal sejl om kap i.

Lasses hornblæser lau er skam også inviteret – det er god stil. Photo JR

På Adrian Lee & Partners Racing Team bestrider vi med 59 point i øjeblikket en måske lidt overraskende 4. plads i den foreløbige samlede stilling. På 81 point sidder Team Bruni øverst på listen og Mathieu Richard har 53 point på 8 pladsen. Det er med andre ord stadig et meget åbent VM, hvor der med 3 stævner resterende er masser af point at kæmpe om.

Jeg er overbevist om at den endelige resultatliste for 2011 kommer til at se noget anderledes ud – og håber at vi kan nå vores mål for sæsonen – er podieplads. Men der er ingen tvivl om, at vi skal sejle til vores allerbedste hvis det skal føres ud i livet.

Nu har vi St Morits at koncentrere os om. Og her gælder det om at være bedst til at gætte næste vindskift, for med sejlads på en lille sø omgivet af høj bjerge er vinden ufattelig ustabil og intet afgjort før ” the fat lady sings”

Over and out

Jesper

 

 

Endelig lykkedes det. Med en sejr på 2-0 over Peter Gilmour I petitfinalen, erobrede vi en samlet 3. plads ved Stena Match Cup Sweden 2011. Til dato årets bedste resultat. Sådan!

For Adrian Lee & Partners Racing Team var det en sejr på 2 fronter. Dels lykkedes det os at bryde igennem til det forjættede podium for første gang på WMRT 2011 og dels giver 3. pladsen et hårdt tiltrængt point-boost til vores ambition om at nå på podiet for den samlede Tour 2011.

Og måske kan det beskrives som sejr på endnu en front – nemlig i den personlige kamp med et par andre top-teams i den samlede stilling: 3-1 sejren over Richard i kvartfinalen og 2-0 sejren om Gilmour.

(Det skal siges, at Gilmour faktisk vandt den første sejlads, efter at have været bagefter, men en straf på 1 point i 2. sejlads, hvor han pandede ret bøvet direkte ind i siden på os i en ordinær styrbord/bagbord situation, sendte ham tilbage på 0 igen. Herefter vandt vi både 2. og 3. sejlads)

Photo: Stena Match Cup Sweden 2011

Teambuilding

Det gode resultat er det ikke kommet i hus uden sværdslag ombord. Efterhånden har vi på teamet brugt en del timer i hinandens selskab, både på land og vand. Oplevet nedelag og sejre sammen. Har skulle lære at sejle nye både sammen og blive bedre sammen. Og vores forskelle i personligheder, syn på den bedste måde at fungere på som team sammen og tilgang til at vende sig fra nederlag til sejr, er ret forskellige. For ikke at sige meget forskellige. Vi kæmper faktisk en del med det og lige nu er vores største modstandere næsten os selv, vil jeg sige.

Vores væsentligste udfordring og samtidig målsætning er derfor, at komme sundt og styrket igennem denne fase i vores teambuilding. Lykkes dette, bliver vi et tophold på resten af WMRT 2011 – ingen tvivl om det. Alternativt bliver vi hængende i en uforløst situation og får det svært med hele 2 modstandere på banen når vi sejler… :-/

Det er med andre ord make or break, med 3 stævner resterende for sæsonen:

St. Moritz Match Race:          31 aug – 4 sep

Bermuda Gold Cup:              3 – 9 okt

Monsoon Cup:                       29 nov – 4 dec

Fleetrace på hjernen:

Lige nu sidder jeg i flyet på vej til Milano, på vej ned til Gardasøen, nærmere bestemt Malcesine for at sejle Melges 32: Audi Sailing Series no 4 med den tyske team Opus One. Der skal nok komme 25-30 både på linien, primært italienske og amerikanske top hold, der er ved at forberede sig til VM senere i år på Mallorca. Jeg ser frem til en anden form for sejlads – på en gang intens og samtidig med krav om tålmodighed – imod nogle af de bedste fleet race taktikere og internationale teams

Ugen efter står der Esse 850 på menuen, igen fra Malcesine, hvor jeg med et Schweizisk team skal sejle et Europa Cup stævne. Det bliver debut for mig med både teamet og i bådtypen, der er en 4 mands båd med A-sejl ( asymmetrisk spiler og bovspryd).

Herefter følger 3 dage i DK før turen går til Copa del Rey, Mallorca, hvor vi med Opus One har vores sidste tune op inden VM i september i Palma Bugten.

Spændende udfordringer og nok at se til…

Over and out

Jesper

 

 

Photo: Stena Match Cup Sweden

Siden seneste update har vi været i fuld gang med Stena Match Cup Sweden her i Marstrand. Vi lagde en anelse tøvende ud, men er kommet stærkt igen og tog igår en ganske stor skalp ved at besejre Mathieu Richard 3-1 i kvartfinalen

Her til formiddag står den på semifinale imod Bjørn Hansen, der blandt andet har min fordækker fra sidste år, Philip Guhle med ombord.

På vores eget team, er Rasmus Køstner lige nu på vej over Atlanten og derfor ikke med her i Sverige, men hans afløser, englænderen Richard Sydenham, har passet virkeligt godt ind i vores setup. Han og jeg er hurtigt kommet på bølgelængde omkring vores syn på vindstrategi og beslutninger op ad banen – hvilket kan ses direkte i vores resultat.

Det er bare herligt at være tilbage i semi finalerne, og vi glæder os til at give den gas derude. Nu skal vi se at få skovlen under Bjørne-banden og gentaget finale-deltagelsen fra sidste år.

Over and out

Jesper

 

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha