Saudade Palma Super Yacht 2014 37

Super Yacht Cup Palma 2014 med Saudade

Serious Fun bliver ofte brugt som tagline for stævner, der bliver afholdt for cruiser-racere. Og sådan har det også altid været ved de klassiske super yacht stævner, hvor Superyacht Cup Palma er iblandt. Men de seneste par sæsoner har især den første del af Serious Fun fået særdeles stor opmærksomhed.
Jeg har sejlet på Saudade, en Wally 148, omkring 4 gange tidligere, bl.a i Caribien tidligere i år og Maxi Worlds for et par år siden. Og for hver eneste gang, jeg er ude og konkurrere i dette felt af både imellem 100 og 200 fod, bliver det tydeligt at udviklingen kun går en vej; imod flere 3DL sejl, vægt reduktioner, forstærkningen, forøget hastighed på de hydrauliske spil og flere professionelle sejlere ombord osv – kort sagt imod mere race-fokus.

Saudade Palma Super Yacht 2014 33

Jeg synes personligt at det det er super fedt – for ved dette stævne sejlede vi helt ærligt Saudade meget med samme tilgang som en Swan 45. Dvs en mand i riggen før start for at justere rigsetup til vindstyrken, 1-2 cm justeringer på skøderne ved fintrim(på en 65 m høj mast), knivskarpe timinger til startlinien, en mand i stævnen til kalde overlap til sidste sekund før en mærke-runding osv.

Den eneste væsentlige forskel er, at vi ifølge International Super Yacht Rules ikke på noget tidspunkt må komme tættere end 40 m imellem hinanden. Dvs lidt under en bådslængde. 40 m reglen er en sikkerhedsforskrift som er fælles accepteret, da alle erkender, at kollision er uønskede og meget alvorlige, pga de enorme kræfter der er på spil.

Saudade Palma Super Yacht 2014 30

Resultatmæssigt var stævnet stor succes. Vi sluttede de 3 race dage af med at en 2. plads sidste sejlads overalt, hvilket sammen en 13 og en 3 bragte os 4. pladsen overalt. I vores gruppe af race-både endte vi 2’er samlet og alt i alt meget tilfredse med det bedste resultat i flere sæsoner.

Undervejs havde i stævnet havde jeg en enkelt tæt situation, hvor en båd nægtede os overlap ved et mærke, som vi ellers var meget sikre på. Det bragte os i en position tæt til læ og bagved et par langsommere både, og en hurtig beslutning skulle tages: ”er der plads til at vende bagom?” Her måtte jeg simpelthen måtte stole på min intuition og sige – jeps, der er plads, og give ordre til at vende øjeblikkeligt. Jeg var sådan set ikke i tvivl i situationen, men bagefter kan det godt give lidt svedeture at tænke over – for det var ret tæt…

Saudade Palma Super Yacht 2014 35

Kieler Woche med X-332’eren SportsFreund

Pga min deltagelse i Superyacht Cup ankom jeg en dag for sent, og missede den første distance sejlads, fra Kiel til Eckernförde. En alternativ taktiker passede mine opgaver og det lykkedes faktisk holdet at sejle en flot 3 plads hjem i det 26 både store felt i ORC gruppe 3.
Dagen efter, min første dag, var programmet at sejle retur distancen Eckernförde – Kiel, og da vi ankom til havnen besluttede jeg at skifte fra nye til gamle sejl. For vejudsigten stod på hård vind til kuling, og da vi ikke får yderligere nye sejl inden årets hovedmål: ORC VM i begyndelsen af august, var der ingen tvivl om at det langsigtet var bedst at skåne de nyeste race sejl for 5-6 timers alvorlig mishandling.
Vejrudsigten kom til at holde ret præcist, med masser af pres i kludene og det lykkedes os faktisk at få den ellers noget but-mavede X-332 sport til at passere den magiske planingsgrænse og surfe over bølgerne med 17-18 knob

Vlcsnap 2014 06 29 21h55m00s105

Udsnit fra et videoklip med ganske god surfing action 🙂 JR 2014

Efter 2 dage med distance sejladser stod programmet på 3 dage med normale op-ned sejladser på kort-baner. Op til 9 korte sejladser var programlagt, men da vejret udelukkende viste sig fra hver ende af skalaen, med 20-30 knob på dag 3 og 0-5 knob på dag 5, blev kun i alt 5 kortbane sejladser gennemført.

Og vi lærte en del om vores båd i de løbet af de 3 dage. Først at vi er rigtigt stærke i den øvre del af vindspekteret, og lavede 2 prikker (1. pladser) på den blæsende dag 3. Men desværre også, at vi bare ikke kan være med i det helt lette – og specielt ned ad bakke.
For vi førte nemlig samlet da vi gik ind på sidste dagen, men kun med et enkelt point ned til den lidt større Salconia (en Salona 37). Og på trods af et super 1. opkryds i dagens første og eneste sejlads, kunne vi bare forundret se til, at vores værste konkurrenter passerede og distancerede os på det groveste. Til stor frustration for undertegnede, ledsaget af en strøm af eder…

En samlet 2. plads måtte vi derfor tage til takke med, efter at have ligget helt i top ugen igennem. Men værst af alt, så er det med noget bange anelser vi ser frem imod vejrprofetierne for ORC VM der afholdes i Kiel, d. 2-9 Aug. Højtryk over Nordeuropa og let søbrise er for en gangs skyld absolut ikke på ønskelisten for begyndelsen af august. Næ – giv os et lavtryk med tilhørende frontpassager og lidt rusk fra vest 🙂

Over and out

Jesper

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha