Wally circuit er nu nået 2. afdeling af sæsonens 4 stævner. Med Y3K måtte vi desværre stå over ved årets første stævne, som var PalmaVela for 5 uger siden, men nu er vi endelig tilbage på vandet med næsten samme startopstilling som i 2015. Jeg har dog valgt mig en ny strateg, Gonzalo Araujo fra Spanien. Han er et super dygtigt sømand, med erfaring fra Volvo, AC, TP52 og ikke mindst match race verdenen, hvor vi første gang mødtes for snart 20 år siden. Time flies…

Efter 4 dages træning havde vi første stævnedag igår, her i Porto Cervo, hvor der virkeligt er flot at sejle rundt. Det har fotograferne heldigvis også fundet ud af:

LPSR16cb 03397

Photo: Borlenghi 2016

Vi lagde ud med et Coastal Race, en distance sejlads omkring øen Maddalena, der er et naturreservat, med masser af rev og klipper at holde styr på, med en samlet distance på 27,5 sømil. Men starten var lige så intens som de findes. Race Committee havde besluttet at lægge startlinien helt op under en klippekyst, med kun ca. 0,5 sømil til første rev, og samtid 20 graders fordel ved startbåden. Det gav ret store hovedbrud i min planlægning af vores startstrategi, og følgende billeder fortæller fint hvad der skete:

LPSR16cb 02904

Photo: Borlenghi 2016

Helt tæt på linien, med de små 80 fods i god, tæt indfight.

LPSR16cb 03063

Photo: Borlenghi 2016

Kort før land kaldte Jochen Schuemann ombord på Open Season, Wally Cento 107 for plads for land til at vende. I billedet ligger han længst til venstre, og os på Y3K i midten, af de 3 både på bagbord.

LPSR16cb 05393

Photo: Borlenghi 2016

Og næste billede i denne serie beskriver godt mit dilemma, når man er startet til læ af kaos ved startbåden, hvor der var næsten 20 graders fordel: klar foran, eller kalde til Schuemann om plads til at vende for båden på styrbord, og så blive holdt fast i en knibetang imellem de 2, på vej ind imod land igen… Jeg valgte at holde på 🙂

Og det gik. Vi holdt os netop klar foran båden Magic Blue, selvom de hvæsede godt af os på Italiensk og kaldte protest. Men videre kom situationen ikke, og vi fortsatte banen rundt, som 3. hurtigste båd, hvilket desværre kun holdt til en 6. plads for sejladsen.

Idag fredag var 2 op-ned sejladser planlagt, men på trods af rigeligt med vind, stabiliserede den sig aldrig nok til, at race committee kunne få lagt en ordenlig bane.

Screen Shot 2016 06 09 at 19 13 18

Photo: Windfinder.com

Der var 20 kn vind omkring os med jævne mellemrum, men det vindstille område på vejrkortet ovenfor, viste konstant sit grimme ansigt.

WhatsApp Image 20160609

Der blev ventet tålmodigt, med desværre uden udbytte. Photo: Y3K

WhatsApp Image 201606092

Og set langt efter hver eneste mulige stabilisering af vinden. Photo Y3K

Stævnet sluttet lørdag – søndag er der optimist stævne i Skovshoved…

Over and out

Jesper

 

Credit: Loro Piana Super Yacht Regatta

Efter 4 dage her i Porto Cervo, må vi desværre gå til præmieoverrækkelse med kun 2 sejladser i hus. Ikke imponerende. Området som vi sejler i her på Sardinien er ellers ret flot og udfordrende rent taktisk med mange øer og forhindringer. Men den tragt-effekt der skabes op imod Korsika gør, at enhver form for vestenvind bliver komprimeret og accelereret. hvilket giver ganske mange dage på en måned, hvor det blæser 25-30 knob. Og det er altså lige top-grænsen af. hvornår det er sjovt (og forsvarligt) at sejle disse herlige maxi og super-maxi yachts.

Nedenstående billedserie viser hvad der kan ske, når man ikke helt har styr på stumperne…

Credit: Loro Piana Super Yacht Regatta

Credit: Loro Piana Super Yacht Regatta

Credit: Loro Piana Super Yacht Regatta

Resultatmæssige havde vi både total op- og nedtur. Vi vandt første sejlads, og blev sidst i 2. sejlads – pga vores spiler uheld, hvor vi måtte stoppe ca. 20 min og bakke 200m2 spiler stump af kølen. Det rakte til en samlet 3. plads af de 6 Wally’er. Shit happens.

Næste projekt med Y3K er årets hovedmål: Maxi-VM her i Porto Cervo i første uge af september.

På min egen kalender er næste udfordring Portugal Match Cup, hvor vi har træningsdag på næste mandag d. 21 juni. Glæder mig!

Over and out

Jesper

 

 

Så er super yacht cirkusset tilbage til på Sardinien til næste afdeling af Super Yacht Cup. Nogle af de største yachts fra hele verden har slået vejen forbi, og det er virkelig et imponerende line-up.

Størrelserne ligger imellem 85 fod for sponsoren Loro Pianas egen Reichel-Puch designed yacht til den næsten helt nye ketch Marie på 180 fod.

Et par af bådene fra Cruising feltet. Photo: JR.

Begge ca 160 fod. Photo: JR

Stævnet er en blanding af cruising sjov for ca halvdelen af feltet, og mere seriøs kapsejlads for den anden halvdel. Wally klassen har 6 deltagende både, og sammen med yderligere 2 både har vi vores separate 8-båds race start.

Vejrudsigten lover godt med regn i dag, mistral-lignende 12-15 m/s i morgen, og igen stærk vind lørdag. Så det er lidt af en blandet pose bolcher vi har på programme. Forhåbentligt bliver vi forskånet for voldsomme skader, for når noget går i stykker på både af denne størrelse, kan det desværre føre til alvorlige personskader. Derfor skal det altid være ”safety first” for arrangørerne, hvilket betyder en god chance for aflysning i morgen, hvis vejrudsigten holder.

Vi har første sejlads i dag og fortsætter frem til lørdag. Lidt noget andet en match race i ”små-både”, men spændende og udfordrende sejlads på en helt anden måde.

Over and out

Jesper

 

 

Overskriften på det seneste indlæg – “I elementernes vold”, beskriver ret præcist oplevelsen af af sejle dette års Loro Piana Super Yacht Cup. Efter de første 3 dage var det kun lykkedes at få en enkelt sejlads i hus, så der var absolut ingen tøven på sidstedagen af stævnet – der skulle bare sejles! Vejrudsigten var moderat – 6-12 knob fra nordvestlige retninger, hvilket burde være OK. Men i Porto Cervo vil det sige en gradient vindretning, der desværre meget let kan komme i konflikt med den dominerende retning for søbrisen. For søbrisen bygger normalt lidt efter middag fra ca 110-130 grader… Så det var med fingrene krydsede og håb om ikke alt for meget solskin, at vi gik på vandet lørdag morgen.

Startlinien, blev af ukendte årsaget lagt ud… langs med vinden (i stedet for på tværs), og 90 grader på retningen til første mærke… Grå hår i hovedet… Kun en enkelt af bådene ville få en brugbar start – resten ville blive dækket. Og starten i luv, kunne meget let blive til en kamp om ikke at blive luffet helt uden for linien… grå hår i hovedet…

Jeg besluttede til sidst at lave en sen bagbord approach til layline til den styrbord side af linien. Hvis der var for mange både, kunne vi slå under klumpen, og forsøge at luffe dem til himmels. Og hvis de var for tidligt på layline, og måtte søge ned af linien for at brænde tid, ville der åbne sig plads bagved dem, på selve layline. Jeg lagde sidste vending ind 2 min før start.

I de 9-10 knobs vind har vi ca 25-30 sek til topfart, og derfor tid nok til at lave den sidste vending inden det sidste minut. Og så var slaget igang. Vi mødte klumpen af både, jeg vurderede at de var var en anelse for tidligt, så vi dykkede under, og slog dernæst til luv for deres linier – direkte på layline – ”on time” til båden. 50 sek senere krydsede vi linien, med feltet til læ, i god kontrol. Og med smil i mundvigen.

Derfra stod den på rundbane i La Maddalena farvandet – ialt ca. 17 sm.

Det blev en tæt kamp, hvor vi som førende båd dog kunne dække godt af, og hele tiden trække lidt fra.

Da vi nærmede os mållinien skete det: Vindkonflikten brød ud og blev til egenlig kamp, med det resultat at en stor, fuldstændig vindstille sikkerhedszone opstod. På og ca 0,5 sm I alle retninger fra mållinien.

Vi kunne derfor blot accelerere båden mest muligt op, smide vores A2 spiler, og skyde båden ind i zonen, retning direkte imod mållinien. Hurtigt kom vores modstandere også frem til zonen og inden længe var hele deltagerfeltet samlet ganske få hundrede meter fra mållinien – absolut ikke noget der gavner en båd med et af de højeste handicap.

Vores søsterskib Indio, slap på flot vis, og som eneste båd i lang tid, igennem og sluttede 15 min foran næste målgang – Saudade, en Wally 150 (jep – det er en 45 meter). Y3K blev 4. båd over målstregen, og derefter kom resten i meget tæt rad. Det gav os en 3 plads på handicap i race division.

I det mærkelige vejr og de få sejladser, var der opstået den mærkelige situation, at all 4 deltagende Wally’er i race division havde 5 point totalt. Et tæt løb kan man sige. Derfor blev brudt ties efter alle kunstens regler, og vi på Y3K endte på endnu en 3. plads…

Skuffende kan man sige, men samtidig med den viden, at havde vinden ikke droppet til sidst, ville vi have vundet sidste sejlads, hvilket også ville have givet os den samlede sejr i race division. Dermed årets klart bedste præstation, i en ellers ret svær sæson for os.

Næste stævne i kalenderen med Y3K er Maxi Worlds i starten af september. Og nu kan vi ikke holde os længere – vi skal have pillet alvorligt ved båden – ligesom alle de andre har gjort. Ellers får vi bare baghjul igen.

Alle billeder fra www.loropianasuperyachtcup.com

Mere om Giraglia og Saudade følger snarest…

 

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha