Saudade Palma Super Yacht 2014 37

Super Yacht Cup Palma 2014 med Saudade

Serious Fun bliver ofte brugt som tagline for stævner, der bliver afholdt for cruiser-racere. Og sådan har det også altid været ved de klassiske super yacht stævner, hvor Superyacht Cup Palma er iblandt. Men de seneste par sæsoner har især den første del af Serious Fun fået særdeles stor opmærksomhed.
Jeg har sejlet på Saudade, en Wally 148, omkring 4 gange tidligere, bl.a i Caribien tidligere i år og Maxi Worlds for et par år siden. Og for hver eneste gang, jeg er ude og konkurrere i dette felt af både imellem 100 og 200 fod, bliver det tydeligt at udviklingen kun går en vej; imod flere 3DL sejl, vægt reduktioner, forstærkningen, forøget hastighed på de hydrauliske spil og flere professionelle sejlere ombord osv – kort sagt imod mere race-fokus.

Saudade Palma Super Yacht 2014 33

Jeg synes personligt at det det er super fedt – for ved dette stævne sejlede vi helt ærligt Saudade meget med samme tilgang som en Swan 45. Dvs en mand i riggen før start for at justere rigsetup til vindstyrken, 1-2 cm justeringer på skøderne ved fintrim(på en 65 m høj mast), knivskarpe timinger til startlinien, en mand i stævnen til kalde overlap til sidste sekund før en mærke-runding osv.

Den eneste væsentlige forskel er, at vi ifølge International Super Yacht Rules ikke på noget tidspunkt må komme tættere end 40 m imellem hinanden. Dvs lidt under en bådslængde. 40 m reglen er en sikkerhedsforskrift som er fælles accepteret, da alle erkender, at kollision er uønskede og meget alvorlige, pga de enorme kræfter der er på spil.

Saudade Palma Super Yacht 2014 30

Resultatmæssigt var stævnet stor succes. Vi sluttede de 3 race dage af med at en 2. plads sidste sejlads overalt, hvilket sammen en 13 og en 3 bragte os 4. pladsen overalt. I vores gruppe af race-både endte vi 2’er samlet og alt i alt meget tilfredse med det bedste resultat i flere sæsoner.

Undervejs havde i stævnet havde jeg en enkelt tæt situation, hvor en båd nægtede os overlap ved et mærke, som vi ellers var meget sikre på. Det bragte os i en position tæt til læ og bagved et par langsommere både, og en hurtig beslutning skulle tages: ”er der plads til at vende bagom?” Her måtte jeg simpelthen måtte stole på min intuition og sige – jeps, der er plads, og give ordre til at vende øjeblikkeligt. Jeg var sådan set ikke i tvivl i situationen, men bagefter kan det godt give lidt svedeture at tænke over – for det var ret tæt…

Saudade Palma Super Yacht 2014 35

Kieler Woche med X-332’eren SportsFreund

Pga min deltagelse i Superyacht Cup ankom jeg en dag for sent, og missede den første distance sejlads, fra Kiel til Eckernförde. En alternativ taktiker passede mine opgaver og det lykkedes faktisk holdet at sejle en flot 3 plads hjem i det 26 både store felt i ORC gruppe 3.
Dagen efter, min første dag, var programmet at sejle retur distancen Eckernförde – Kiel, og da vi ankom til havnen besluttede jeg at skifte fra nye til gamle sejl. For vejudsigten stod på hård vind til kuling, og da vi ikke får yderligere nye sejl inden årets hovedmål: ORC VM i begyndelsen af august, var der ingen tvivl om at det langsigtet var bedst at skåne de nyeste race sejl for 5-6 timers alvorlig mishandling.
Vejrudsigten kom til at holde ret præcist, med masser af pres i kludene og det lykkedes os faktisk at få den ellers noget but-mavede X-332 sport til at passere den magiske planingsgrænse og surfe over bølgerne med 17-18 knob

Vlcsnap 2014 06 29 21h55m00s105

Udsnit fra et videoklip med ganske god surfing action 🙂 JR 2014

Efter 2 dage med distance sejladser stod programmet på 3 dage med normale op-ned sejladser på kort-baner. Op til 9 korte sejladser var programlagt, men da vejret udelukkende viste sig fra hver ende af skalaen, med 20-30 knob på dag 3 og 0-5 knob på dag 5, blev kun i alt 5 kortbane sejladser gennemført.

Og vi lærte en del om vores båd i de løbet af de 3 dage. Først at vi er rigtigt stærke i den øvre del af vindspekteret, og lavede 2 prikker (1. pladser) på den blæsende dag 3. Men desværre også, at vi bare ikke kan være med i det helt lette – og specielt ned ad bakke.
For vi førte nemlig samlet da vi gik ind på sidste dagen, men kun med et enkelt point ned til den lidt større Salconia (en Salona 37). Og på trods af et super 1. opkryds i dagens første og eneste sejlads, kunne vi bare forundret se til, at vores værste konkurrenter passerede og distancerede os på det groveste. Til stor frustration for undertegnede, ledsaget af en strøm af eder…

En samlet 2. plads måtte vi derfor tage til takke med, efter at have ligget helt i top ugen igennem. Men værst af alt, så er det med noget bange anelser vi ser frem imod vejrprofetierne for ORC VM der afholdes i Kiel, d. 2-9 Aug. Højtryk over Nordeuropa og let søbrise er for en gangs skyld absolut ikke på ønskelisten for begyndelsen af august. Næ – giv os et lavtryk med tilhørende frontpassager og lidt rusk fra vest 🙂

Over and out

Jesper

 

Vi lagde jo stærkt ud ombord på Saudade, ved i torsdags at vinde første sejlads i vores division ved The Superyacht Cup, Palma.

Vores 2. Sejlads blev desværre knapt så succesfuld, blandt andet pga en kraftigt tiltagende vindstyrke, der forrykkede tidsforskellene i respit starten. De langsomme både blev sendt afsted med et stort forspring, baseret på let vind. Men da vinden tiltog kort tid inde i start sekvensen, fik de massere af vind, og var mere end halvvejs igennem banen, før Saudade startede som sidste båd. Et forspring vi aldrig hentede. Samtidig havde jeg et fejlkald med et spilersæt, da vi lå i et bælte imellem 2 vindsystemer. Et sæt som vi havde været bedre foruden.

Men resultaterne spillede således ud, at der før 3. og sidste sejlads var tæt opløb om trofæet
Recepten var derfor klar – der skulle gåes til stålet, hvis vi ville vinde vores division.

Det blev en sejlads jeg sent glemmer: vi lagde ud med en skudstart, max 1 sek fra linien, med 14,5 kn. Oppe ad banen lavede vi tætte slag under land, hvor vi blandt andet dykkede tæt under hhv en 142 og 155 fods båd.
Og på et sidste krydsben inden den afgørende lænser ned i mål, kunne vi netop ikke holde topmærket. Derfor var der ingen vej uden om, at få placeret et dobbelt slag tæt oppe under en lille, men tung 100 fods cruiser, der lå en anelse over layline.
Det hele spillede, og vi kom i mål som 2. båd overalt.
Jep – race i superyachts kan sagtens være fyldt med action og tætte situationer
Og som kronen på værket lykkedes det os at holde den rette båd bag os, og dermed vinde vores division samlet med serien 1, 3, 2

Top spændende sejlads og et fedt og imponerende arrangement at være med til – det er The Superyacht Cup i få ord.

Next up: match cup sweden

 

 

En kort situationsrapport fra Palma, Mallorca, hvor vi i går havde første start ved The Superyacht Cup.

Saudade er en stor båd – meget stor. Den udstrakte brug af rullesejl (storsejl, alle 3 fokke og en af de to spilere) gør det dog realistisk at håndtere båden rimeligt på en kapsejladsbane. Hvilket ville ville have være helt umuligt, med almindelige hoist-drop sejl.

Sejladsen hernede bliver afviklet efter respit system, hvor forskellene i handicap bliver omregnet til forskelle i starttidspunkt. Ombord på Saudade bliver vi sendt afsted som en af de sidste, da vi både er blandt de allestørste med vores 148 fods overalt længde, og samtidig en af de mest race orienterede.

1. Start

kl præcis 14.19 skulle vi passere startlinien, hvilket var 49 min efter den først startende båd. Det tager jo en del tid at få accelereret de 161 tons op – især fordi vi kun havde 8-10 kn vind. Men det hjælper jo med 430 m2 fok og ca. 500 kvm storsejl! Og når før der er gang i kassen, ligger vi alligevel med en target speed på 10,8 i den vindstyrke.

Det er helt ærligt en meget imponerende oplevelse!

Sikkerhed et en meget vigtigt aspekt for arrangørerne, og derfor har vi en 40 meters regel, der simpelthen dikterer, at man ikke må sejle tættere end 40 meter på hinanden. Som kapsejler virker det en anelse for konservativt – men er jo ens for alle. Samtidig er det en 0,25 sm sikkerheds zone om hvert rundingsmærke, hvor man ikke må lave stagvendinger eller bomninger. Formålet er igen sikkerhed med det argument, at intet uforudset sket når bådene ligger relativt tæt ved mærkerne. Igen en meget konservativ tilgang – men sådan er livet her i super yacht world.

På Saudade kom vi rigtigt godt igennem dagen, ramt nogle gode skift, lavet nogle fine, problemløse manøvrer og vandt faktisk vores klasse – performance division.

2 dage og 2 sejladser tilbage – og alt at kæmpe for.

More to come :-)

se mere: www.thesuperyachtcup.com

 

 

Den ene fører til det næste, og bådene vokser… Min næste opgave hedder Saudade – en Wally 150, hvor skal være taktiker i næste uge. Og bare for at ingen er i tvivl, er det altså en 150 fods yacht vi snakker om her. Yderligere dimensioner skal jeg nok komme tilbage med, men jeg kan godt love, at det er en kæmpe, vi snakker om her.

Stævnet vi skal deltage i er The Superyacht Cup Palma – 2010.

Grundlæggende samme koncept som det Loro Piana Super Yacht Cup på Sardinien – mere info kan findes her:

http://www.thesuperyachtcup.com/palma2010/

Båden sejles normalt af 40-45 mand – hvor mange af dem jeg møder på tirsdag til første træning, vil vise sig. Og problemet med at huske alles navne, lurer allerede i baghovedet…

 

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha