IMG 0595

Med ombord på Swan 45 holdet er vores danske 49-helt Martin Kirketerp, der er trimmer og godt på vej frem i pro-sejladsen scenelys

Sejlsæsonen 2013 er igang, og første stævne nærmer sig sin afslutning. Jeg er på Mallorca for at sejle PalmaVela 2013, som er klassiker for de race-både, som deltager i de store events i Middelhavet i løbet af den europæiske sejlsæson. Det er årets første store styrkeprøve med deltagelse fra alt fra j-80, x-35 og helt op til de største 100+ fods Wally yachts og ikke mindste den fuldsblods professionelle mini-maxi klasse. Mini-maxi klassen er defineret ved en max længde på 72 fod, derudover er det “no-limits”, og den har lagt sig helt op på siden af TP52 klassen som tidens formel-1 på vandet – for enkelt skrogs racere.

Jeg er hernede som taktiker på en Swan 45 ved navn Elena Nova, med et primært tysk team, og vi deltager i den kraftigt voksende ORC-klasse, som samler alt fra turbåde og “campingvogne” til race optimerede cruiser-racere. I klassen er der et flot felt på 52 både, hvor en hel del er semi-professionelle og har solide folk ombord.

Bl.a er Jesper Bank taktiker på en af vores tætteste konkurrenter – en Grand Soleil 46 – og vi krydsede da også klinger igår så gnisterne fløj i en intenst match-race lignende kamp om bedste start i gårsdagens sidste sejles. Vi fik dog afværget i fin stil og kom rigtigt godt afsted til en føring ved topmærket efter en mindre vende duel op af krydset. Vi holdt føringen til mål og sejren bragte os i spidsen af stævnet hernede med placeringerne 2, 1,1 forud for søndagens sidste 2 sejladser. Det er dog helt tæt med de nærmeste 2 både kun hhv 2 og 4 point efter – alt kan ske, men det ser rigtigt fint ud.

I aften går turen videre til Italien, hvor jeg med tyske Team Opus One har en uge med Melges 32 træning og efterfølgende deltagelse i Melges 32 Audi Circuit 2013.

Over and out

Jesper

 
Føring fra start til slut

Føring fra start til slut

Havde en god dag igår lørdag. En solid start, føring ved første mærke og derfra så vi os ikke ikke tilbage.

Status lige nu er, at vinder vi idag søndag, har vi en teoretisk chance for samlet sejr, hvis det hele flasker sig med de andre resultater. 2. pladsen er nok lidt mere realistisk målsætning, men dagens mål er klart – sejr i stævnets sidste sejlads

Så den får fuld gas ;-)
Over and out
Jesper

 

 

PalmaVela 2011. Photo Nico Martinez

PalmaVela er den officielle afslutning på vinteren for IMA – International Maxi Association – her i Middelhavet. Der plejer at være et rigtigt godt fremmøde, for dels er Palma, Mallorca relativt let rent logistisk på besætningssiden med fly, hoteller osv. Derudover er der en meget velvoksen marine industri hernede, hvor man har adgang til næsten alle former for reservedele og værksteder, når nu de første småskavanker på bådene viser sig efter vinter dvalen.

Og på den sejladsmæssige side er Palma Bugten også bare lige i øjet. Der er rigtigt fine vindforhold og virkeligt få dage i løbet er helt år, hvor man slet ikke kan komme ud.

Derfor holder vi på Y3K også fast i at have PalmaVela som vores opstartsstævne. Vi lagde i år ud med 3 dages træning, hvor nogle forbedringer på det hydrauliske system som driver vores spil, skulle testes – med succes! Selvom vi har 880 m2 spiler har vi så meget kraft til rådighed, at det er en del lettere at få roteret den asymmetriske igennem en bomning, end det var med (de gamle) Americas Cup både, som havde ca 520 m2 og 8 solide sømænd på grinder piedestalerne. I 12 knobs vind, føles det næsten som at bomme med en J-80. fedt :-)

Photo Nico Martinez

Selve stævnet begyndte torsdag og fortsætte frem til søndag, med op-ned baner de 2 første dage og distance-baner rundt i Palma bugten de 2 sidste.

Vores præstation har været noget rusten og ret typisk for “årets første stævne”. Semi-kaos i planlægning af manøvrer, dårlige laylines og ikke alt for præcise timing’er til gaten (bundmærkerne). 3 ud af vore 4 starter har egentlig været OK, og vi har også være førende båd ved topmærket i 2 af sejladserne, men gentagne skud i hhv fod og knæ har givet os scoren: 2, 6, 3, 5. Hvilket rækker til en midlertidig 5. plads, dog kun et enkelt point fra 3 pladsen… Ikke godt nok men en god huske kage om, at vi må have løftet vores spil, hvis vi skal nå året hovedmål: at forsvare VM titlen for 3 år i træk, hvilket ingen har gjort før.

20 sek til start

10 til start

Go go go!

Imorgen søndag som sagt stævne afslutning her i Palma og derfra går turen til Scarlino, Italien og Melges 32 sejlads. Her har jeg første med båden Opus One, og hvor bl.a også Nicolai Sehested er med. Vi skal sejle 4 stæner med båden, afsluttende med VM i september – her i Palma.

Over and out

Jesper

 

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha