Det er vist løbet en del vand igennem åen siden seneste indlæg her på bloggen – så her en kort update:

SportsFreund – X-332

Jeg er i denne sæson begyndt at sejle med et nyt tysk team, med det sympatiske navn: SportsFreund. Holdet er stiftet og finansieret af en forholdsvis ung tysker, som gerne vil i gang med kapsejlads på et højere niveau, og jeg har fået opgaven, som en form for ”spillende træner” med dels at udvikle især boathandling og teamwork ombord, og derudover at være taktiker ved de stævner vil skal deltage i. Båden vi skal konkurrere i, i denne sæson er af typen X-332 med fokus på deltagelse i stævnerne Maior, Kieler Woche og endelig sæsonens hovedmål ORC Worlds. Stævner som alle afholdes i Olympia Hafen, Kiel.

Efter nogle træninger i foråret, havde vi i den forgangne weekend vores ilddåb sammen, og skulle for første gang prøve kræfter imod en del af vores konkurrenter ved det kommende VM.

Kiel viste sig fra sin velkendte side, hvilket vil sige koldt og blæsende, med rigelige mængder ventetid imellem sejladserne – og ideelle mulighed for at blive gennemkold.

Screen Shot 2014 05 07 at 22 46 29

En skudstart ved Maior 2014

De knapt 100 deltagende både var opdelt efter klasser, hvor vi skulle kæmpe imod 22 andre i gruppen: ORC 3. Med primært tysk deltagelse var det til dels en lokalt Kiel opgør der skulle udkæmpes, men også nogle danske og svenske både have fundet vej, herunder X-37’eren Hansen, med bl.a Jan Eli Andersen på taktik. Og netop Hansen skulle vise sig at være en af de helt store modstandere.

ORC er en måleregel, der fungere ved at forudsige hvor hurtigt hver enkelt af de deltagende både teoretisk sejler en sømil. Og den værdi, opgjort i sekunder bliver bådens handikap tal. Ud fra denne værdi kan bådene grupperes med de hurtigske både, med det laveste ORC-tal i hurtigste gruppe (ORC 1) og de langsomste i ORC 3. Men netop opdelingen af grupperne og tærskelværdierne for, hvornår man er i hhv den ene og den anden gruppe har ret stor betydning for bådens reelle muligheder for succes. For naturligt nok er det en væsentlig fordel af være netop den største og hurtigste båd i sit felt, hvorved man lettere kan accelerere ud fra startlinien, få fri vind og sejle uforstyrret frem imod næste vindskift. De mindre både derimod må acceptere at være 2. vælger til de ugenerede spor op igennem banen og ganske ofte lave flere vendinger på krydset for at slå sig fri af vindskygger fra hurtigere både, der passerer forbi.

Med en ORC rating på 645 er vi SportsFreund hele 30 sekunder ”langsommere” end fx Hansen på 614,9 og den anden top-båd Solconia, en Salona 37 på 615. Men da tærskel for opdeling imellem ORC 2 og 3 netop var 615 (Hansen kom i ORC 3 på dispensation), blev vi altså den lille båd i den slåskamp. Og det kunne mærkes!

Men heldigvis var der stævnet igennem forholdsvist store skifte i både vindretning og styrke i stort set alle sejladser, og derfor mulighed for at hente gode gevinster banen rundt – eller tab hvis man læste forholdene galt.

Ombord på SportsFreund fik vi en vidunder start på sæsonen og kunne i søndags fejre en succesfuld sæsonopstart, ved at tage den samlede sejr i ORC 3, foran Solconia 2. pladsen og sidste års vinder ”Halbtrocken”, en Beneteau 36,7 på 3. pladsen.

Næste stævne for os er Kieler Woche, men inden da har vi et par optimeringsprojekter på programmet – både over og under vandlinien. Det skal nok blive godt ☺

Melges 24 EM med BNI Sailing Team

Direkte fra Kiel gik turen for mig ned til Balatonsøen, Ungarn, hvor EM i Melges 24 i disse dage bliver afholdt. Her er jeg er taktiker for BNI sailing team med Rene Bruun hans hold. Og med en ankomst kl 2.30 var der var ingen tid til at hvile på laurbærerne – for første start var programsat til kl 11, og forud en  indvejning kl 8.00… Life in the fast lane…

Her onsdag aften er i alt 7 af 10 planlagte sejladser blevet sejlet og vi har både haft ”ups and downs” med 3 top 20 placeringer, men desværre også 3 i slutningen af 40’erne, i det 62 både store felt.

BluMoon

Bemærk hængestilen – man kommer ikke sovende til en sejr i Melges 24, men er det god sejlsport at hænge sådan?

I Melges 24 klassen bliver der generelt sejlet på virkeligt højt niveau, og blandt de 10 øverste både er der i snit 2-3 professionelle, eller tidligere top sejlere ombord. Derfor kommer man absolut ikke sovende til noget som helt, og held er helt sikkert en meget mindre faktor end håndfast dygtighed. Men på trods af vores nuværende samlede placering som ca nr 30, kæmper vi videre med krum hals, med især fokus på at komme ud fra startlinien for fuld damp, og derfra hive absolut topfart ud af trim og styring.

Stævnet slutter fredag, og båden BluMoon er god på vej til at sikre sig endnu en Europamester titel – meget imponerende at se dem give alle os andre nogle solide tæv!

 

Over and out

Jesper

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2010 Jesper Radich Suffusion theme by Sayontan Sinha